Księgowanie naliczeń i umorzeń opłat rodziców biologicznych - Księgowość

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 16 mar 2019, 0:31

Witam,
Czy ktoś z państwa ksieguje naliczenia opłat rodziców biologicznych za pobyt dzieci w pieczy zastępczej?
Chodzi mi o takie księgowanie bo chciałabym sprawdzić czy dobrze ksieguje, mam naliczenia i jednocześnie umorzenia pod decyzję. Naliczenia dot.rowniez lat przyszłych.
Ksieguje to nastepujaco:
Naliczenia dot.roku bieżącego
221 720
Umorzenie dot.roku bieżącego
761 221
Naliczenie dot.roku następnego
221 840
Umorzenie dot.roku następnego
640 221.
Nowa_21
Stażysta
Od: 16 mar 2019, 0:15
Zajmuję się: Księgowa

Napisano: 17 mar 2019, 9:18

Tylu odwiedzających a nikt nic nienapisze.
Nowa_21
Stażysta

Napisano: 17 mar 2019, 12:27

Mam pytania:
Czy decyzja o której mowa w poście jest to decyzja ustalająca miesięczną odpłatność za pobyt dziecka w pieczy zastępcze? Czy "umorzenie" oznacza decyzję o odstąpienie od ustalenia opłaty za pobyt dziecka w pieczy zastępczej?
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Napisano: 17 mar 2019, 20:41

Tak dokładnie.
Nowa_21
Stażysta

Napisano: 17 mar 2019, 21:28

Jeżeli odstąpiono od ustalenia opłaty za pobyt dziecka w pieczy zastępczej to znaczy, że nie będzie dokonywane naliczanie (przypisywanie) należności z tytułu opłaty za pobyt dziecka w pieczy zastępczej. Nie ma należności - nie ma czego umarzać. Dziecko znajduje się w pieczy zastępczej nieodpłatnie.

Umarzanie należności polega na wygaszaniu przeterminowanych należności wraz odsetkami z urzędu lub na wniosek dłużnika.
BDMB
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 17 mar 2019, 21:49

Nie to niejest decyzja o odstąpienu tylko taka decyzja która nalicza opłate miesięczna z jednoczesnym częściowym umorzeniu tego naliczenia.
Nowa_21
Stażysta

Napisano: 17 mar 2019, 22:31

Nie jestem praktykiem ale w przepisach nic nie ma o takich decyzjach.
Jeżeli miało by to miejsce to należałoby umarzać należność za każdy miesiąc oddzielnie. Bowiem na podstawie decyzji nie powstaje należność w sensie ustawy o rachunkowości za cały okres wynikający z decyzji. Okresowo z nastaniem (upływem) kolejnego miesiąca powstaje z mocy prawa należność za dany miesiąc którą należy przypisać. Np. kwota odpłatności w danym miesiącu ustalona decyzją może ulec zmniejszeniu z powodu pobytu dziecka u rodziców biologicznych. Po przypisaniu umorzyć.
BDMB
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 18 mar 2019, 8:09

Chodzi mi o księgowania czy dobre.
Nowa_21
Stażysta

Napisano: 10 kwie 2019, 12:16

A czy jeśli robisz przypis należności to do niej od razu robisz przypis odsetek jeśli termin płatności już minął? Bo u nas robimy przypisy tylko samych należności, a odsetki dopisujemy wtedy, kiedy dłużnik robi wpłatę (wtedy z odsetkami wpłaca). Jak jest u was, bo męczy mnie to niemiłosiernie i nie wiem jak z tego wybrnąć. Mam poprzypisywane należności od rodz. biol., którzy nie płacą od roku 2005 i nie wiem teraz jak dopisać do tego odsetki. Mało tego te należności na pewno nie będą ściągnięte, więc jest zrobiony odpis aktualizujący. Co byście zrobili?
Sylwia2004
Stażysta
Od: 09 maja 2017, 14:43
Zajmuję się: księgowość

Napisano: 11 kwie 2019, 10:39

UoFP Art. 40
ust.2.pkt.3 odsetki od nieterminowych płatności nalicza się i ewidencjonuje nie później niż na koniec każdego kwartału.

RMF w sprawie rachunkowości oraz planów kont
§ 11. Odsetki od należności i zobowiązań, w tym również tych, do których stosuje się przepisy dotyczące zobowiązań podatkowych, ujmuje się w księgach rachunkowych w momencie ich zapłaty, lecz nie później niż pod datą ostatniego dnia kwartału w wysokości odsetek należnych na koniec tego kwartału.
---------------------------------------
W finansach publicznych obowiązuje naliczanie i przypisywanie odsetek od nieterminowych płatności, tak więc odsetki należy naliczyć i przypisać na koncie dochodów budżetowych. Na koniec każdego kwartału ponownie naliczyć odsetki i przypisać różnicę. Na dzień bilansowy należy dokonać odpowiednio odpisów aktualizacyjnych należności z tyt. odsetek.
BDMB
Starszy referent
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x