księgowanie wyciągu bankowego i list wypłat świadczeń wychowawczych i rodzinnych - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 27 wrz 2019, 14:32

Witam

Proszę o podpowiedź w jaki sposób księgujecie Państwo wyciągi bankowe i listy wypłat świadczeń.
U mnie wyglądało to do tej pory następująco:

1.przelew na konto klienta:
240-(analityka do kontrahenta) / 130

2. Listy wypłat:
409 / 640

3. decyzja administracyjna :
640 / 240(analityka do kontrahenta)

Każdy przelew z wyciągu bankowego wprowadzany jest osobną pozycją księgową, a każdy klient ma swoje konto księgowe 240.
Decyzje księguję na 640 dla każdego kontrahenta osobno.
Wprowadzanie w ten sposób wyciągu bankowego jest bardzo czasochłonne, więc moje pytanie czy stosujecie Państwo jakieś uproszczenia typu np wprowadzenie jedną pozycją sumy przelewów, lub bardziej uproszczoną analitykę do konta 240.
Czy księgujecie Państwo decyzje administracyjne, a jeśli tak to co z informacjami do świadczeń wychowawczych?

Bardzo proszę o podpowiedzi.

Moje pytanie: czy stosujecie Państwo jakieś uproszczenia wprowadzając wyciąg bankowy
księgowakasia
Praktykant
Od: 23 wrz 2019, 14:53
Zajmuję się: Księgowośc

Napisano: 27 wrz 2019, 14:49

ilu masz klientów ze robisz analityke do klientów?
nagdam
Stażysta
Od: 21 sie 2017, 13:44
Zajmuję się: FA

Napisano: 30 wrz 2019, 7:30

ja nie mam analityki do klientów i nie księguję przez konto 640.
mk1
Podinspektor
Od: 05 kwie 2017, 14:09
Zajmuję się: księgowa

Napisano: 30 wrz 2019, 7:46

Księgując WB podpinam kopię listy wypłat i traktuje ją jako zbiorcze zestawienie opisuje na liście od której do której pozycji na wyciągu znajduje się kwota z listy. 240 podzielone na świadczenia. W polityce mam zapis ze księguję zbiorczo na postawie LW. Nie wyobrażam sobie księgować każdą pozycję osobno. Przy takiej ilości świadczeń i osób jaka jest obecnie to należałoby zatrudnić jeszcze ze dwie osoby a i to nie wiem czy by starczyło zakładając zastosowanie konta 640. Jak dla mnie osoby są nie istotne to można sprawdzić w dziale merytorycznym.
D3C
Stażysta
Od: 21 kwie 2017, 12:45
Zajmuję się: ...

Napisano: 30 wrz 2019, 11:59

Dzięki wielkie za podpowiedzi.
Właśnie zastanawiałam się czy mogłabym wprowadzić analitykę do 240 w podziale na rodzaj świadczeń a nie klientów i wyciąg bankowy księgować podobnie czyli jedną pozycją z podpiętymi kopiami list wypłat.
Prowadzenie ewidencji w podziale na klientów jest strasznie czasochłonne tym bardziej że dzięki 500+ przybyło ich o wiele więcej i już kadrowo nie dajemy rady.
księgowakasia
Praktykant
Od: 23 wrz 2019, 14:53
Zajmuję się: Księgowośc

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x