kto dochodzi nienależnych

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
LucB
Referent
Zajmuję się: wszystko
Kontakt:

kto dochodzi nienależnych

Post autor: LucB »

dostaliśmy z GOPS-u całą dokumentację i decyzję o nienaleznie pobranych, rodzina się przeprowadziła do naszego miasta. Nie złozyli nowych wniosków gdyz przekracza im dochód. Jak to jest , nie mogę znaleźć odpowiedniego zapisu w ustawie. Czy my mamy ich wzywać , upomnienie i tytuł, czy ten Ośrodek, który płacił i wydał decyzje o nienależnych. A jak bęą chcieli wpłacić to na nasze konto ?
LucB
Referent
Zajmuję się: wszystko
Kontakt:

Re: kto dochodzi nienależnych

Post autor: LucB »

podbijam pytanie
Sprostowanie: dostaliśmy tylko decyzję uchylającą a w uzasadnieniu tej decyzji napisane, że ma nienależne za grudzień. Mam dalej prowadzić procedurę nienależnych: wszczęcie, decyzja ustalająca nienależne itd...
Gość

Post autor: Gość »

dochodzenie nienależnie pobranych świadczeń prowadzi osrodek który wypłacał świadczenia.Czyli jezeli nie wpłacili a dostali decyzje o zwrocie i termin, to należało już zrobić upomnienie i tytuł wykonawczy. I oczywiście robi to też tamten ośrodek.
kikaaaa

Post autor: kikaaaa »

gość głupoty piszesz, sprawę zwrotu prowadzi organ właściwy na obecne miejsce zamieszkania wnioskodawcy. Tak też mówił P Mazurkiewicz na szkoleniu
lalaland

Post autor: lalaland »

kikaaaa pisze:gość głupoty piszesz, sprawę zwrotu prowadzi organ właściwy na obecne miejsce zamieszkania wnioskodawcy. Tak też mówił P Mazurkiewicz na szkoleniu
Zgadzam się. Sprawę prowadzi organ właściwy ze względu na miejsce zamieszkania danej osoby. Też miałam podobny przypadek. inna gmina wypłacała pani świadczenia, potem ona przeprowadziła się do nas i wyszło, że ma nienależnie. Procedurę prowadzimy my i nam kobieta oddaje kasę.
ODPOWIEDZ