kto dochodzi NP???
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Św/FA
- Kontakt:
kto dochodzi NP???
Osoba pobierała u mnie ZR i 500+, w 2023 wyszły NP za 2018-2019 w związku z koordynacja. Decyzje o NP ZR i 500+ wydał Wojewoda, osoba nie spłaca. Kto pisze o potrącenie z 500+ MY czy WOJEWODA. Obecnie osoba pobiera u mnie ZR, SP i ZP . Czy Wojewoda może/musi/powinien mi wystawić jakieś pismo żebym z obecnie wypłacanych świadczeń potrącała? Czy mam obowiazek "sama z siebie" potrącać? a skąd będę wiedziała czy w miedzyczasie osoba coś nie wpłaciła? I jeszcze ILE MOGĘ POTRĄCIĆ?? Proszę o pomoc madre głowy, bo wczoraj mnie z UW dorwali w tej sprawie.
-
- Starszy referent
- Kontakt:
Re: kto dochodzi NP???
Nikt nie wie czy nikt nie pomoże???
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Tutaj jest uprawiana spychologia na OPSy, co do zasady my jesteśmy pośrednikami i występujemy do ZUS (nie ma jednak na to podstawy prawnej). Skoro masz decyzję o NP to masz obowiązek potrącić. W decyzji o NP to raczej masz wskazane konto twojej jednostki a nie Wojewody, więc wątpię by osoba wpłaciła sama cokolwiek do niego. ZP jeżeli jest na dziecko a nie na osobę co ma NP to nie możesz potrącić. Przesłanie kasy do Wojewody i prośba o rozliczenie wpłaty na jakie należności oni to rozliczyli.
-
- Starszy referent
- Kontakt:
Zp i SP jest na dziecko, wiec z tego nie mogę NIC potrącić? A ZR? ile z tego miesiecznie mogę?
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
ŚP nie jest na dziecko tylko w związku z opieką,przysługuje opiekunowi można potracić. ZP przysługuje osobie niepełnosprawnej. Ile ? Wszystko aż nie zostanie uregulowany dług.
Oprócz kto dochodzi NP??? - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Becikowe dochod
Becikowe dochod
składki emerytalo od śp
HA przeliczeniowe do dochodu rodziny
świadczenie pielęgnacyjne
Zawieszenie postępowania.
osoba bezdomna
śp brak planu wypłat na kolejne lata.Sygnity
śp stare zasady do dalszej realizacji Sygnity
rezygnacja ze starego świadczenia
Orzeczenie ZUS- czy się należy?