kto mi to wyjaśni - czy rzeczywiście nienależni pobrane

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
~Majka

kto mi to wyjaśni - czy rzeczywiście nienależni pobrane

Post autor: ~Majka »

Dostałam decyzję że nienależnie pobierałam świadczenia
Sprawa wyglada tak:
urodziłam dziecko z lipcu 2007 r, w sierpniu złożyłam dokumenty o \"becikowe\" i rodzinne, potem poszlam na wychowawczy i też zostalo przyznane mi świadczenie. Mąż pracował na etacie oraz ma własną firmę, ja tez na etacie. I wszystko ładnie, swiadczenia zostały przyznane.
Maż we wrzesniu zrezygnował z etatu, mi skonczył się macieżyński a w firmie była wykazana strata, taka sytuacja trwała do lutego. W lutym mąż ponownie podjął pracę na etacie. Niestety nie powiadomiliśmy urzędu i teraz gdy urodziłam drugie dziecko oni sie dopatrzyli i dostałam decyzje o koniecznosci zwrotu wszystkich pobranych wtedy swiadczen (rodzinne od wrzesnia 2007 do sierpnia 2008 i wychowawczy od grudnia 2007 do sierpnia 2007)

Moje pytanie brzmi:
- czy rzeczywiscie to jest zasadne?

Na moj rozumek to cos tu jest nie tak
- po pierwsze maz utracil staly dochod na okres 6 m-cy wiec nasze dochody byly jeszcze nizsze.
- po drugie w lutym podjal zatrudnienie, dochody byly ciut wyzsze od tych z sierpnia ale nie bylo juz moich dochodow bo bylam na wychowawczym.

Co proponujecie? jak postapic w takiej sprawie? pisac pisma?
jesli ktos ma chec to zapraszam rowniez na maila [email protected] po szczegoly
myzucha
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: kto mi to wyjaśni - czy rzeczywiście nienależni pobrane

Post autor: myzucha »

jeśli dobrze rozumuję to dyskutujemy tu o sytuacji dochodowej rodziny jaka miała miejsce w okresie 09/2007-08/2008. zatem:
- w 09/2007 na dochód rodziny składały się Wasze dochody z 2006 r.,
- w 10/2007-11/2007 na dochód rodziny składał się twoej dochody za 2006, dochody męża za 2006 z działalności gosp., natomiast dochody z pracy wykonywanej do września 2007 r. można bylo utracic,
- nie znam dokładnej daty przejścia na urlop wychowawczy, ale albo od grudnia 2007 albo od stycznia 2008 r. (do końca lutego 2008 r. lub marca 2008 r.- wyjaśnię poniże) na dochód rodziny składał się jedynie dochód męża z działalności gospodarczej,
- z chwilą podjęcia przez męża zatrudnienia, po upływie pierwszego pełnego miesiąca od jego wykonywania, dolicza się dochód netto za pierwszy pełen m-c, czyli luty 2008 r. lub marzec 208 r. (nie znam dokładnej daty podjęcia zatrudnienia) i od następnego miesiąca po pierwszym pełnym do końca sierpnia 2008 r. na dochód rodziny składal się dochód męża z działalności gospodarczej oraz dochód uzyskany za luty lub marzec 2008 r.
Jedną z przesłanek do uznania świadczeń za nienależnie pobrane i zobowiązania strony do ich zwrotu jest to, że abo strona zataiła istotne informacje na etapie składania wniosku i miało to wpływ na treśc decyzji, albo strona nie poinformowała o zmianie w jej sytuacji rodzinnej lub dochodowej (a na logikę mamy w twoim przypadku z tym do czynienia). zastanawia mnie jednak to, dlaczego zobowiązano cię do zwrotu wszystkich świadczeń, tj. za cały okres zasiłkowy skoro uzyskanie dochodu miało miejsce dopiero w lutym 2008 r.? musiałabys przytoczyc więcej danych np. fragmenty uzasadnienia z decyzji o nienależnych.
Dodam jeszcze, że od każdej decyzji przysługuje odwołanie, nalezy je złożyc w organie który wydał decyzję w terminie 14 dni od daty odebrania tej decyzji.
myzucha
ODPOWIEDZ