Kto może być osobą sprawującą opiekę
Kto może być osobą sprawującą opiekę
Mam pytanie: Jeżeli osoba niepełnosprawna jest zamężna i posiada rentę a córka jest bezrobotna to czy ta córka może starać się o śp?
Re: Kto może być osobą sprawującą opiekę
tak moze sie ubiegać, jeżeli zrezygnowała z zatrudnienia w celu sprawowania opieki; jeżeli nie zrezygnowała , a spełnia pozostałe przesłanki to i tak składać i odwoływać się w przypadku decyzji odmownej
chodzi mi po nowemu? od 15 maja - już nie będzie rezygnacji z pracy koniecznej prawda?
- kb
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
nieprawda:) a przynajmniej nie do konca...od 15 maja moga dostac szo osoby niepodejmiujace zatrudnienia,ale tylko te,ktorym decyzja na SP wygasly z powodu konca waznosci orzeczenia w okresie od 1.01.2013 do 30.06.2013... reszta musi z tym zaczekac do 1.01.2015...druga sprawa przy ustaleniu prawa do szo w przypadku osoby w zwiazku malzenskim to z jakiego powodu jej malzonek nie moze sprawowac opieki nad nia, ze corka musi rezygnowac/nie podejmowac zatrudnienia...moze wcale nie musi,bo opieke sprawuje maz;-)Inga x pisze:chodzi mi po nowemu? od 15 maja - już nie będzie rezygnacji z pracy koniecznej prawda?
Ale ta ustawa o opiekunie to zmienia- ze nie musi zrezygnować!! tylko nie podejmuje zatrudniena
- kb
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
ale przepis to zmieniajacy wchodzi w zycie dopiero 1.01.2015, nie zauwazylas?:)mikixyz pisze:Ale ta ustawa o opiekunie to zmienia- ze nie musi zrezygnować!! tylko nie podejmuje zatrudniena
do tego jest jeszcze art. 25,ktory wchodzi w zycie 15.05.2014 ale on dotyczy specjalnej grupy osob
faktyczniemikixyz pisze:Ale ta ustawa o opiekunie to zmienia- ze nie musi zrezygnować!! tylko nie podejmuje zatrudniena

a oprócz art. 25 który mówi że to wchodzi dopiero od 2015?
Oprócz Kto może być osobą sprawującą opiekę - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
czy ktoś się zlituje?
szkolenie
ja nie rozumiem a co z SZO
ja mam przekichane
ZDO- orzeczenie do 31.12.2012
informacja o ZDO do kogo wysyłamy
czy
Mężatka w trakcie rozwodu
Zasiedzenie nieruchomosci- czy ktos udzieli rady?
proszę zerknijcie
czy zamawiacie wnioski w drukarni czy sami drukujecie
zgon niepełnosprawnego
zdo
czy ZDO płacimy w 1/30
dwa pytania...
koordynacja?POMOCY