kto odpowie??? proszę o wypowiedzi. - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 28 lut 2016, 18:06

Mężczyzna urodzony w 1946 roku, pobiera w OPS ZASIŁEK STAŁY z powodu wieku.
Czy ew. powinien złożyć wniosek do ZUS o przyznanie emerytury?
Czy to jest prawidłowe i nadal może otrzymywać zasiłek stały z pomocy społecznej???
Dziękuję :)
Demelza

Napisano: 28 lut 2016, 18:26

Moim zdaniem, należało wystąpić z zapytaniem do ZUS i KRUS o możliwość nabycia przez W/w osobę uprawnień do świadczenia emerytalnego w chwili kiedy uzyskał "wiek emerytalny". Obecnie trochę po czasie, nie mniej jednak należy upewnić się czy nie pobiera emerytury, bądź czy nie jest do niej uprawniony.
socjalna

Napisano: 28 lut 2016, 18:46

nie pobiera emerytury...a uprawniony przecież jest bo urodzony w 1946 roku, jednak moje pytanie brzmi: czy klient obecnie powinien wystąpić do ZUS o emeryturę i z chwilą nabycia prawa do niej nie pobierałby już zasiłku stałego w OPS..Czy może sobie pobierać ten STAŁY w OPS do ....bezterminowo.
Demelza

Napisano: 29 lut 2016, 8:36

Niech złoży wniosek o przyznanie emerytury wraz ze świadectwami w ZUS,naliczą mu za taki okres, który przepracował. Zus po naliczeniu emerytury winien wystąpić z pismem do OPS i potrącić nadpłatę Klientowi.Ośrodek uchyla decyzję przyznajacą zasiłek stały.Tak jest u nas. Jeżeli nie ma wogóle przepracowanych okresów, musisz mieć pismo z ZUS-u ewentualnie z KRUS-u.
Helenka

Napisano: 29 lut 2016, 15:19

otrzyma emeryturę jeżeli spełni łącznie następujące warunki:
ma okres składkowy i nieskładkowy co najmniej 25 lat
wiek emerytalny co najmniej 65 lat
( art. 27 ustawy z Funduszu Ubezpieczeń społecznych ( Dz.U. 2013 1440)
Nora2

Napisano: 29 lut 2016, 15:46

Osoba, która osiagnęła wiek emerytalny nie musi mieć przepracowanych 20 lub 25 lat, to się już zmieniło, naliczą jej z tych okresów które posiada. Miałam kobietę która miała tylko 15 lat okresów składkowych i nieskładkowych i otrzymała emeryturę znacznie większą niż zasiłek stały.Pomogłam jej załatwić wszystkie formalności.
Helenka

Napisano: 01 mar 2016, 13:45

Może nie otrzymać emerytury jeśli jest z tego rocznika, który ma przyznawaną emeryturę na "starych zasadach', czyli konieczne 25 lat składkowe i nieskładkowe. Wiem to, gdyż w ubiegłym roku ZUS odmówił przyznania emerytury klientowi, który pobiera zasiłek stały i miał tylko 20 lat składkowych. mój klient jest urodzony w październiku 1948 roku.
zisis1

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x