Mężczyzna urodzony w 1946 roku, pobiera w OPS ZASIŁEK STAŁY z powodu wieku.
Czy ew. powinien złożyć wniosek do ZUS o przyznanie emerytury?
Czy to jest prawidłowe i nadal może otrzymywać zasiłek stały z pomocy społecznej???
Dziękuję
Moim zdaniem, należało wystąpić z zapytaniem do ZUS i KRUS o możliwość nabycia przez W/w osobę uprawnień do świadczenia emerytalnego w chwili kiedy uzyskał "wiek emerytalny". Obecnie trochę po czasie, nie mniej jednak należy upewnić się czy nie pobiera emerytury, bądź czy nie jest do niej uprawniony.
nie pobiera emerytury...a uprawniony przecież jest bo urodzony w 1946 roku, jednak moje pytanie brzmi: czy klient obecnie powinien wystąpić do ZUS o emeryturę i z chwilą nabycia prawa do niej nie pobierałby już zasiłku stałego w OPS..Czy może sobie pobierać ten STAŁY w OPS do ....bezterminowo.
Niech złoży wniosek o przyznanie emerytury wraz ze świadectwami w ZUS,naliczą mu za taki okres, który przepracował. Zus po naliczeniu emerytury winien wystąpić z pismem do OPS i potrącić nadpłatę Klientowi.Ośrodek uchyla decyzję przyznajacą zasiłek stały.Tak jest u nas. Jeżeli nie ma wogóle przepracowanych okresów, musisz mieć pismo z ZUS-u ewentualnie z KRUS-u.
otrzyma emeryturę jeżeli spełni łącznie następujące warunki:
ma okres składkowy i nieskładkowy co najmniej 25 lat
wiek emerytalny co najmniej 65 lat
( art. 27 ustawy z Funduszu Ubezpieczeń społecznych ( Dz.U. 2013 1440)
Osoba, która osiagnęła wiek emerytalny nie musi mieć przepracowanych 20 lub 25 lat, to się już zmieniło, naliczą jej z tych okresów które posiada. Miałam kobietę która miała tylko 15 lat okresów składkowych i nieskładkowych i otrzymała emeryturę znacznie większą niż zasiłek stały.Pomogłam jej załatwić wszystkie formalności.
Może nie otrzymać emerytury jeśli jest z tego rocznika, który ma przyznawaną emeryturę na "starych zasadach', czyli konieczne 25 lat składkowe i nieskładkowe. Wiem to, gdyż w ubiegłym roku ZUS odmówił przyznania emerytury klientowi, który pobiera zasiłek stały i miał tylko 20 lat składkowych. mój klient jest urodzony w październiku 1948 roku.