kto ponosi odpłatność po 18 wobec ustawy o pieczy

~no nie

Re: kto ponosi odpłatność po 18 wobec ustawy o pieczy

Post autor: ~no nie »

mada bardzo dziękuję masz rację, ale mam jedno pytanko dla jasności:
art. 193 ust. 3 nie dotyczy rodzin zastępczych tak?
a art. 193 ust. 4 dotyczy wszystkich wychowanków tak?
~mada

Post autor: ~mada »

art. 193 ust. 4 stosuje się do osób pelnoletnich pozostających w rodzinie zastępczej, rodzinnym domu dziecka czy placówce opiekuńczo-wychowawczej w trybie art. 37 ust. 2 i tylko do okresu pobytu w pieczy zastępczej po ukończeniu 18 r.ż.
art. 193 ust. 3 nie dotyczy rodzin zastępczych, tylko małoletnich dzieci umieszczonych w placówkach wymienionych w art. 193 ust. 1 pkt 2-3, które mają dochód i wyznaczonego opiekuna, który dysponuje ich dochodem.
~no nie

bardzo dziękuję, a wydajesz rodzicom biolog. decyzje? możesz w tej sprawie pomóc?
~agak

Post autor: ~agak »

napiszcie, czy ja dobrze interpretuje, ze po osiagnięciu pełnoletnosci i pozostaniu w rodz. zast. wydajemy 2 decyzje? dla rodz.zast oraz dla wychowanka, jesli ma dochód?
~ela

Post autor: ~ela »

moim zdaniem osobie pełnoletniej pozostającej w rodzinie zastepcvzej nie ustala sie odpłatności, czytam uważnie najpierw art 193 ust 3 (czyli dot. tylko placówek) i ust. 4, który odnosi sie do ust. 3. Tylko, że napisali sobie w pieczy zastępczej i stad te wątpliwości. uważam, że to by było bez sensu osobie pełnoletniej nie pomniejszać o 50 % dochodu a ustalać odpłatność...
~no nie

ela czytaj wyżej
~ela

wszystko czytałam dokładnie. podtrzymuję swoje stanowisko. art. 193 ust. 4 zaczyna się: w przypadku, o którym mowa w ust. 3 - czyli mowa o odpłatnosci za placówki. wcześniej nie zajmowałam się tymi sprawami, ale teraz to anlizuję i zdaje się, że w ustawie o pomocy społ. też była możliwość ustalania odpłatnosci osobie pełnoletniej, która pozostała w placówce po 18 - tce?? art. 81 ust. 1 uops. czy źle to czytam? a odpłatności za pobyt po 18 w rodzinie zastepczej nie było. i teraz jest tak samo
~mada

Ela, no nie jest tak samo. Czytaj art. 193 ust.4 nowej ustawy. Odwołuje się on do art. 37 ust. 2, w którym mowa jest o osobach , które osiągnęły pełnoletność przebywając w pieczy zastępczej.
A czym jest piecza zastępcza? Art. 34 - piecza zastępcza jest sprawowana w formie rodzinnej i instytucjonalnej. Art. 39 - rodzinne formy opieki zastępczej: rodzina zastępcza: spokrewniona, niezawodowa, zawodowa, rodzinny dom dziecka. Poza tym sam art. 37 ust. 2 mówi, że osoba taka może nadal przebywać m.in. w dotychczasowej rodzinie zastępczej. Więc jakim cudem uważasz, że nie dotyczy to pełnoletnich wychowanków rodzin zastępczych? A przeczytałaś art. 82 dokładnie, ze szczególnym uwzględnieniem ust. 2?
~ela

mada, zanim w art. 193 ust. 4 jest nawiazanie do art. 37 ust. 2, jest napisane: w przypadku, o którym mowa w ust. 3 ... to jak do tego się odniesiesz, jak to rozumiesz? co ma do tego art. 82?! itd. Pewnie, że nie jest zupełnie tak samo, ale chodziło mi, że w ustawie ops mozna było ustalac odpłatnosć osobie pełnoletniej jak pozostała w placówce ( a w rodzinie nie), i teraz można też osobie pełnoletniej jak pozostanie w placówce, a w rodzinie nie. moze ktos jeszcze sie wypowie? czytam po kolei cały art. 193 i takie mam zdanie na ten temat...
~mada

Wyżej tłumaczyłam co znaczy w przepisach zwrot \"w przypadku\". Prościej nie potrafię, może spytaj prawnika. Art. 82 moim zdaniem ma dużo do tego, gdyż w związku z tym, że przyznając rodzinie zastępczej świadczenia na pełnoletnich wychowanków, nie pomniejsza się kwoty świadczeń o połowę dochodów osoby pełnoletniej. A zatem logiczny wydaje się zapis art. 193 ust. 4.
ODPOWIEDZ