kto ponosi odpłatność po 18 wobec ustawy o pieczy
Re: kto ponosi odpłatność po 18 wobec ustawy o pieczy
na szkoleniu z panią z ministerstwa wyraźnie podkreślała że art. 193 ust 2 i 3 nie dotyczy się rodzin zastępczych (przez niedopatrzenie tworzacych zapisy) Czyli za pełnoletniego wychowanka w rz nie może ponosic odpłatności ten wychowanek jeżeli ma dochód
a czy ma ktoś to na piśmie, że pełnoletni wychowanek RZ, który pozostaje w RZ nie ponosi odpłatności????
Gosia, a czemu piszesz o 193 ust 2 i 3?a art. 193 ust. 4? to on mówi o pelnoletnich wychowankach, ale ja też to tak interpretowałam, że pełnoletni wych. w rz nie ponoszą odpłatności
ludzie czytajcie to co sami piszecie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Gosia piszesz art. 193 ust 2 i 3 - art. 193 ust 2 o tym że rodzice ponoszą opłatę solidarnie - więc gdzie tu jest mowa o wychowankach.
Z PEWNEGO ŹRÓDŁA - art. 193 ust 3 - nie dotyczy rodzin zastępczych a dokładnie osób dysponujących dochodem dziecka przebywającego w rodzinie zastępczej,
-art. 193 ust.4 - DOTYCZY WSZYSTKICH WYCHOWANKÓW -i w rodzinach i w placówkach
Gosia piszesz art. 193 ust 2 i 3 - art. 193 ust 2 o tym że rodzice ponoszą opłatę solidarnie - więc gdzie tu jest mowa o wychowankach.
Z PEWNEGO ŹRÓDŁA - art. 193 ust 3 - nie dotyczy rodzin zastępczych a dokładnie osób dysponujących dochodem dziecka przebywającego w rodzinie zastępczej,
-art. 193 ust.4 - DOTYCZY WSZYSTKICH WYCHOWANKÓW -i w rodzinach i w placówkach
Nie zgodzę się że art. 193 ust. 4 dotyczy wszystkich wychowanków bo moim zdaniem odnosi się tylko do tych sytuacji, o których mowa w ust. 3. a tam nie mówi się o wychowankach rodzin. A swoją drogą powinno być to w ustawie jasno zapisane a nie że każdy ma swoją interpretację na ten temat.
grazka poproś prawnika żeby przeczytał Ci te artykuły \"językiem prawniczym\" - zwróć uwagę na przecinki - art. 4 - W przypadku, o którym mowa w ust. 3 - a zatem ust. 3 - w przypadku braku możliwości uzyskania od rodziców całości lub części opłaty, i na tym koniec ustępu 3 dalej czytasz ust. 4
- zresztą w treści ust. 4 jest napisane w pieczy zastępczej, o której mowa w art. 37 ust. 2 - a więc wszystkie przypadki
napisz czy teraz jest to jasne pozdrawiam
- zresztą w treści ust. 4 jest napisane w pieczy zastępczej, o której mowa w art. 37 ust. 2 - a więc wszystkie przypadki
napisz czy teraz jest to jasne pozdrawiam
powrót do dyskusji widzę... mój prawnik także interpretuje to tak, że wych rz nie ponoszą odpłatności. co prawnik to inna interpretacja! a poza tym piszą wyżej, że też taka jest opinia MPiPS
właśnie interpretował to prawnik i nie może być tak że jak mowa o jakimś ustępie to wybieramy z niego tylko część ja się akurat z tą interpretacja naszego prawnika zgadzam, ale jeszcze raz powtórzę że przepis powinien być napisany jasno aby nie było takich wątpliwości, ale cóż zrobić jak napisane jest tak że nawet prawnicy interpretują to różnie.
ela a co z art.37 ust.2 w artykule 193 ust. 4 on mówi o całej pieczy
grazka ale ust.4 mówi o pełnoletnich,a ust.3 o osobach dysponujących dochodem a w obu ustępach mówi się o przypadku, a zatem w obu ustępach \"w przypadku braku możliwości uzyskania od rodziców całości lub części opłaty\" - ust.3 płacą osoby dysponujące dochodem dziecka umieszczonego w placówce / bo art.193 ust.1 pkt 2 i 3, ust.4 płacą pełnoletni wszyscy art. 37 ust. 2, dla mnie jest to logiczne więc myślę, że mogę zaufać mojemu prawnikowi
grazka ale ust.4 mówi o pełnoletnich,a ust.3 o osobach dysponujących dochodem a w obu ustępach mówi się o przypadku, a zatem w obu ustępach \"w przypadku braku możliwości uzyskania od rodziców całości lub części opłaty\" - ust.3 płacą osoby dysponujące dochodem dziecka umieszczonego w placówce / bo art.193 ust.1 pkt 2 i 3, ust.4 płacą pełnoletni wszyscy art. 37 ust. 2, dla mnie jest to logiczne więc myślę, że mogę zaufać mojemu prawnikowi
Oprócz kto ponosi odpłatność po 18 wobec ustawy o pieczy - Stare tematy przeczytaj również:
dochód dziecka - zas. piel.
odbiór dziecka -art. 598 kpc
dochód dziecka
jaki stopien niepelnosprawnosci???
ZAROBKI KOORDYNATORA RODZIINEJ PIECZY ZASTĘPCZEJ
a co z rodzinami wielodzietnymi?
średnie miesięczne wydatki czy koszty????
Stare zasady- wywiad?
dofinansowanie
Kurator osoby nieobecnej
decyzja o odpłatności dla rodziców biologicznych
firmy upowaznione do poszukiwania darczynców dla placówek
utrzymanie dziecka w placówce rodzinnej
10% dodatku - decyzje stare - a 1000 zł od stycznia
Skierowania do placówki op-w
pierwsze umieszczenie dziecka w pieczy