Kto rozpatruje wnioski PFRON - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 27 kwie 2011, 20:23

Witam ! Chciałbym rozwinąć dyskusję na temat rozpatrywania wniosków (w szczególności BA, BKT, Reh)

Napiszcie proszę kto u was decyduje o przyznaniu dofinansowania i jak to przebiega, jakie kryteria itp.

Jestem bardzo ciekawy jak to wygląda w innych powiatach. U mnie decyduje o tym powołana uchwałą rady powiatu komisja w skład której wchodzą niektórzy członkowie rady.Ja nie moge się z tym pogodzić, tym bardziej, iż później psy wieszane są na pracownikach za brak dofinansowania. Każdą skarge dyrekcja ceduje na dział rehabilitacji i musimy się tłumaczyć za decyzje tych ludzi, którzy tak naprawde nie maja pojęcia o rehabilitacji społecznej i pracy socjalnej.

Bardzo bym chciał poznać Waszą opinie na ten temat.
~Maciek

Napisano: 28 kwie 2011, 9:27

U nas dec. podejmuje dyr i pracownik. Czasami są naciski z góry ale brane są pod uwagę tylko wtedy gdy jest zasadność dofinansowania. To dotyczy tylko barier i sportu. pozostałe wnioski rozpatruję w kolejności jak wpływają.
~ŁG

Napisano: 28 kwie 2011, 9:52

u nas wspólnie z szefową podejmujemy decyzje czy przyznać czy nie, w przypadku architektonicznych jest to bardziej skomplikowane bo wniosków dużo a kasy (jak wiadomo) mało, a w kolejności wpływania też nie ma sensu
~pcpr

Napisano: 09 maja 2011, 11:30

U nas są stworzone procedury i zasady przyznawania dofinansowania do poszczególnych barier (przyjęte zarządzeniem starosty)- określono w nich głównie kto może ubiegać się o dofinansowanie. Wnioski zaś rozpatruje kimisja ds opiniowania przyjęta zarzadzeniem dyrektora w skład której wchdzą pracownicy ds rehabilitacji społecznej oraz głowny księgowy przy ostatecznym zatwierdzeniu przez dyrektora. Wnioski osób które się kwalifikują rozpatrywane sa wg kolejności wpływu kompletnych wniosków aż do wyczerpania środków. Dodatkowo dla barier architektonicznych mamy stworzoną skalę punktową (przyjętą z zasadami), wnioski punktujemy (również komisja) i do realizacji przechodzę te które uzyskują największą ilość punktów (m.in. punktujemy rodzaj prac, stopień niepełnosprawności, rodzaj niepełnosprawności, dochód, korzystanie wcześniej ze środków PFRON na lba itp.).
Jesteśmy zadowoleni z tego sposobu. Dzięki temu wysokość przyznania lub odmowę udzielenia dofinansowania możemy jakoś wytłumaczyń tym niezadowolonym ;)
~kaśka

Napisano: 09 maja 2011, 12:24

No to szczere gratulacje kasiu. Jestem pod wrażeniem, że udaje wam się wytłumaczyć niezadowolonym ludziom odmowy.
~Maciek

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x