Urlopowanie dzieci z Pogotowia Rodzinnego - Stare tematy

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 02 maja 2011, 15:29

Jak wygląda u was procedura urlopowania dziecka z pogotowia rodzinnego pod opiekę rodzica? kto wyraża zgodę? Co w przypadku jeśli jest ustanowiony opiekun prawny?
~ale jaja

Napisano: 02 maja 2011, 16:21

Zgodę wyraża Sąd.
~Ja

Napisano: 02 maja 2011, 17:26

A na jakiej podstawie sąd wydaje zgodę - z czego to wynika ?
~ale jaja

Napisano: 02 maja 2011, 18:13

Nie wiem z czego to wynika, ale zapewne rodzice lub osoby które chcą wziąć do siebie dziecko na urlopowanie, składają do Sądu stosowne podanie (może jakieś zaświadczenia) i Sędzia na tej podstawie wydaje zgodę lub nie.
~Grzegorz

Napisano: 02 maja 2011, 19:10

no nie - czyli to rzeczywiście nie opiera się o procedury prawne tylko o lokalne zwyczaje.
~ale jaja

Napisano: 04 maja 2011, 12:42

to wynika z rozporządzenia o placówkach op.wych
~Iza

Napisano: 05 maja 2011, 0:44

W placówkach opiekuńczo wychowawczych ? gdzie - tam jest tylko sytuacja że dłuższe urlopowanie (pół roku) w sytuacji podjęcia próby by dziecko powróciło do domu i wtedy też nie ma zgody sądu tylko zespołu okresowej oceny syt dziecka i rodz i pozytywnej aprobaty sądu. O miejscu pobytu dziecka decyduje za zwyczaj opiekun prawny. Jeśli władza jest ograniczona po przez umieszczenie w placówce to decyduje dyrektor placówki lub opiekun prawny (w przypadku odebrania praw ) . To skąd te dziwne prawa że sąd?
~ale jaja

Napisano: 05 maja 2011, 17:15

Piszesz, że \"O miejscu pobytu dziecka decyduje za zwyczaj opiekun prawny\". Z tym że w ważnych sprawach opiekun prawny pyta o zgodę Sąd
~Ja

Napisano: 05 maja 2011, 17:19

Art. 156 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego: \"Opiekun powinien uzyskiwać zezwolenie sądu opiekuńczego we wszelkich ważniejszych sprawach, które dotyczą osoby lub majątku małoletniego\".
~Ja

Napisano: 05 maja 2011, 20:53

U mnie sędziowie są zdania że to dyrektor placówki opiekuńczo wychowawczej jest od zgody na urlopowanie lub opiekun prawny jeśli go sędzia wyznaczył. Natomiast z jakiegoś powodu w przypadku pogotowia rodzinnego decyduje kierownik jednostki mops zajmującego się dzieckiem i rodziną na prośbę opiekuna prawnego. Dlaczego?
~ale jaja

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x