pieniadze z pcpr - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 26 kwie 2011, 0:33

kochani pomóżcie mi !!!
kilka dni temu zadzwoniła do mnie pani z pcpr powiedziała że z dniem 30 kwietnia (jestem maturzystką i w tym dniu koncze w szkole) nie bede otrzymywać pieniedzy na kontynuacje nauki gdyż nie ide na studi.
pieniądze z pcpr to mój jedyny dochód nie moge iść na studia ponieważ jestm w ciąży termin mam na września.Ale moja koleżanka w tamtym roku była w identycznej sytuacji i dostawała normalnie do września pieniądze .zamieżam kontynuować nauke w szkole zaocznej czy mogą zabrać mi pieniądze tylko dlatego że nie mam jak iść na studia prosze odpiszcie
~justyna

Napisano: 26 kwie 2011, 9:34

nie musisz iśc na studia, zgodnie z ustawą o pomocy społecznej pomoc na kontynuoanie nauki przyznaje się na czas trwania roku szkolnego lub akademickiego. Więc pomoc powinnaś otrzymywać do 31 sierpnia 2011r. i potem jesli będzie ciągłość to od 1 wrzesnia jeśli odmówią Ci pomocy to odwołaj sie do sko niech oni rtozstrzytgną
~Iza

Napisano: 26 kwie 2011, 9:36

Pomoc przysługuje do 31 sierpnia. Gdy rozpoczniesz naukę, także zaocznie, to od września lub października.
~izabela

Napisano: 27 kwie 2011, 12:28

Wszystko zależy od tego co napisałaś w swoim programie usamodzielnienia, jeśli nie planujesz dalej się uczyć (od września lub października) mogą Ci odmówić pomocy od miesiąca maja, gdyż zgodnie z art 89 ustawy pomoc przysługuje Ci na czas nauki do jej ukończenia. Jest co prawda inny przepis, który mówi iż pomoc przysługuje w okresie trwania roku szkolnego ale to jeśli dalej się uczysz a nie jak kończysz szkołę. Bo co jak byś kończyła w styczniu to też powinnaś otrzymywać pomoc do sierpnia? Ciąża nie jest chorobą (to była Twoja decyzja) i nie przeszkadza w dalszej nauce.
~Grzegorz

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem