która gmina właściwa wnosić opłatę za dps - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 13 lut 2019, 12:51

to, że gmina w której zamieszkuje opiekun prawny to oczywiste... tylko sprawa się komplikuje... gmina opiekuna prawnego wydała decyzję kierującą do dps... pcpr odpisał, iż brak miejsc i klient wpisany na listę rezerwową nadal oczekuje na umieszczenie... w międzyczasie umiera opiekun prawny... sąd ustanawia opiekuna prawnego zamieszkującego w innej gminie niż gmina, która wydała decyzję kierującą... i teraz która gmina właściwa do wydania decyzji o odpłatności i do wnoszenia opłaty?
aja
Referent
Od: 11 kwie 2017, 13:46
Zajmuję się: ops

Napisano: 13 lut 2019, 13:02

Art. 59 ust. 1 ustawy o pomocy społecznej: Decyzję o skierowaniu do domu pomocy społecznej i decyzję ustalającą opłatę za pobyt w domu pomocy społecznej wydaje organ gminy właściwej dla tej osoby w dniu jej kierowania do domu pomocy społecznej.

A więc gmina, która kierowała - wydaje decyzję o odpłatności... i płaci... :cry:
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 13 lut 2019, 13:06

przyznam, że tak też myślałam ale miałam nadzieję, że ktoś wyprowadzi mnie z błędu i zaoszczędzę w budżecie :)
aja
Referent

Napisano: 13 lut 2019, 13:11

aha i jeszcze jedno... ponieważ przez okres ostatnich 15 lat trafiło nam się może z 5 skierowań do dps i to mało skomplikowanych to mam jeszcze jedno pytanie... oczekiwanie na miejsce we właściwym dps na naszym terenie jest dość długie... przyjmijmy, że znajdziemy miejsce w dps poza naszym terenem... czy wydana decyzja kierująca zachowuje swoją moc? coś na szybko nie mogę ogarnąć tematu... bo jeśli utrzymuje to który pcpr umieszcza?
aja
Referent

Napisano: 13 lut 2019, 13:20

1. Jeżeli jest ten sam profil DPS, to decyzja zachowuje ważność (no chyba, że określiliście w niej jakiś tam konkretny DPS w Wygwizdowie - to wtedy zmieniacie).
2. Umieszcza PCPR właściwy dla danego DPS.
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 13 lut 2019, 13:35

W decyzji kierującej jest określony tylko typ (dla psychicznie chorych) bez wskazania konkretnej lokalizacji. Decyzja wydana w 3 egzemplarzach: dla nas, dla klienta i przekazana do "naszego" pcpr. Jak przekazać do innego pcpr i kto my czy nasz pcpr?
aja
Referent

Napisano: 13 lut 2019, 15:32

aja pisze:W decyzji kierującej jest określony tylko typ (dla psychicznie chorych) bez wskazania konkretnej lokalizacji. Decyzja wydana w 3 egzemplarzach: dla nas, dla klienta i przekazana do "naszego" pcpr. Jak przekazać do innego pcpr i kto my czy nasz pcpr?
Różnie z tym jest, zasięgnij info we właściwym PCPR - jak praktykują. W jednej z moich spraw wystarczyły nawet potwierdzone kserówki :D
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 13 lut 2019, 15:47

Kolego z Łopieki jak myślisz w takiej sprawie. Chodzi do DPS.Facet robi podchody,aby go umieścić. Ma czworo dzieci, które chcą dobrowolnie dopłacać do pobytu tatusia, aby gminy nie ruszać w odpłatności. Czy można z nimi podpisać od razu umowę,czy robić wywiady, badać dochody. Jak się nie kwalifikują do odpłatności to czy można i tak z nimi zawierać umowę? Siedzisz w tych przepisach więc może coś podpowiesz.
ttt
Podinspektor
Od: 10 paź 2017, 10:58
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 13 lut 2019, 15:52

dzięki za info... teraz musimy tylko cudem wynaleźć jakieś miejsce
aja
Referent

Napisano: 13 lut 2019, 16:01

ttt pisze:Kolego z Łopieki jak myślisz w takiej sprawie. Chodzi do DPS.Facet robi podchody,aby go umieścić. Ma czworo dzieci, które chcą dobrowolnie dopłacać do pobytu tatusia, aby gminy nie ruszać w odpłatności. Czy można z nimi podpisać od razu umowę,czy robić wywiady, badać dochody. Jak się nie kwalifikują do odpłatności to czy można i tak z nimi zawierać umowę? Siedzisz w tych przepisach więc może coś podpowiesz.
Pierwsze słyszę, że ktoś dobrowolnie chce dopłacać, jeszcze nie miałem takiej sprawy ;) Ale myślę, że jeżeli w art. 103 ust. 2 jest zapis, że: "Kierownik ośrodka pomocy społecznej ustala w drodze umowy (...)opłaty za pobyt tego mieszkańca w domu pomocy społecznej, biorąc pod uwagę wysokość dochodów i możliwości (...), to jednak zrobiłbym te wywiady i ustalił dochód.
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x