KTÓRA UMOWE LICZYC ? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 29 lut 2016, 15:07

prosze o pomoc
jak postepowac w przypadku dwoch umów po sobie
1 na okres probny
2 na czas juz okreslony

nie ma przerwy miedzy umowiami jest zachowana ciagłosc
to gdy pan poszedł do pracy w maju 2015 r to biore dochod za czerwiec ?>
czy dopiero z tej drugiej umowy ( zawarta od sierpnia ) dochod za wrzesien ?
jak postepwoac
wiem ze niekotzry biora uzysk -utarte -uzysk
a inni jako ciagłosc i tylko licza uzysk
wydaje sie byc dla mnie bardziej logicznym tylko raz uzysk skoro dochod potm ten w kolejnym roku gdy stanowi on bazowy liczymy w całosci jezeli dalej w dniu ustalenie prawa do ZR pracuje tam
ja nie wiem pomocy

Napisano: 29 lut 2016, 15:10

jak nie dostał swiadectwa pracy po pierwszej umowie to robisz tylko uzysk za VI
masterm

Napisano: 29 lut 2016, 15:20

Robię tak samo jak masterm
elleok

Napisano: 29 lut 2016, 16:32

Każda zakończona umowa to utrata, a każda rozpoczęta to uzyskanie
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 29 lut 2016, 16:33

zlecenie tak, umowa o pracę nie. Dokumentem mówiącym o utracie pracy jest świadectwo pracy. Pracownik może domagać się po zakończeniu każdej umowy świadectwa pracy, ale nie musi być takie wydane. Traktujemy w takich wypadkach jako ciąglość - przedłużenie umowy
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 29 lut 2016, 16:56

Ale przecież jeśli są następujące po sobie umowy, to są też kolejne, nowe dochody.
Art. 5 ust. 4a. W przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy, ustalając dochód członka rodziny, uzyskany w tym roku dochód dzieli się przez liczbę miesięcy, w których dochód ten został osiągnięty, jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w dniu ustalania prawa do świadczeń rodzinnych.

4b. W przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny po roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy dochód ustala się na podstawie dochodu członka rodziny, powiększonego o kwotę uzyskanego dochodu z miesiąca następującego po miesiącu, w którym dochód został osiągnięty, jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w dniu ustalania prawa do świadczeń rodzinnych.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 29 lut 2016, 19:52

Dobrze, to licz uzysk z każdej umowy. Tylko powiedz mi na jakiej podstawie zrobisz utratę z umowy o pracę bez świadectwa pracy?
wegws

Napisano: 01 mar 2016, 10:50

Na podstawie "dokumentu określającego datę utraty dochodu oraz wysokość utraconego dochodu"...
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 01 mar 2016, 10:58

moje SKO uwaza że tylko po otrzymaniu świadectwa pracy robi sie uzysk z każdej następnej, ponadto umowy-zlecenie traktuje jako ciągłość zatrudnienia
masterm

Napisano: 01 mar 2016, 11:15

"Na podstawie "dokumentu określającego datę utraty dochodu oraz wysokość utraconego dochodu"...
a masz taki dokument? Chyba nie będziesz mi wmawiał, że jest nim umowa o pracę :D
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Strona 1 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x