Który OPS - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 23 lip 2015, 6:46

Opiekun prawny osoby ubezwłasnowolnionej złożył wniosek do naszego OPS o specj. usługi opiekuńcze, opiekun prawny jest mieszkańcem innej gminy. Zrobiłam wywiad i wysłałam do OPS do którego podlega opiekun celem podjęcia decyzji jednak tamtejszy OPS zwrócił nam wywiad twierdząc, że to my jesteśmy gminą właściwą więc proszę osoby z doświadczeniem o wypowiedzenie się w tej sprawie. Ponadto chciałam przekazać, że osoba ubezwłasnowolniona wymaga według mnie umieszczenia w DPS a nie specj. usł. opiekuńczych których my na naszym terenie i tak nie zapewnimy gdyż brak wykwalifikowanej kadry o czym opiekun prawny doskonale wie, chce zrzucić opiekę na nasz ops i odciążyć siebie. Bardzo proszę o wypowiedzi.
1133

Napisano: 23 lip 2015, 9:21

Organem właściwym jest miejsce zamieszkania opiekuna prawnego osoby ubezwłasnowolnionej. Zgodnie z Kodeksem Cywilnym art.27 - Miejscem zamieszkania osoby pozostającej pod opieką jest miejsce zamieszkania opiekuna.
Też miałam taką sytuację ,że osoba wymagająca opieki mieszkała w innej gminie, a osoba która była jej opiekunem prawnym na moim terenie i niestety skierowałam do DPS ja tj. miejsce zamieszkania opiekuna. I płacę teraz za DPS, ale takie mamy przepisy. W inne ale podobnej sprawie SKO też takie roztrzygnięcie dało,że miejsce zamieszkania osoby ubezwłasnowolnionej jest miejsce zam. opiekuna. Koniec kropka.
m-ka

Napisano: 23 lip 2015, 12:12

Bardzo dziękuję m-ka i pozdrawiam.
1133

Napisano: 23 lip 2015, 17:59

Własnie jest to jednen z najbardziej bzdurnych zapisów- czyli tu winno być: nie zapis ogólny z kc ale szczególny z ustawy o pom społ.Może trzeba naciskać mpips - bo wiedzą o tym paradoksie ale śpą.Może związki by temat poruszyły?
Ale teraz jest jak jest Polska dziwna kraj
andre99

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x