ktoś doradzi?? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 29 sty 2014, 12:15

Dzień dobry. Zacznę może od tego że piszę w sprawie zasiłku rodzinnego którego Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej nie przyznał mi. Jestem po rozwodzie z mężem który płaci co miesiąc alimenty przyznane sądownie na jedno dziecko bo dwójka starszych jest już dorosła. Jedna córka mieszka ze mną ale już nie uczy się a druga wyprowadziła się. Czwarte dziecko syn jest dzieckiem innego mężczyzny i również łoży na niego alimenty tyle że nie sądownie a z własnej woli. Ja pracuje by otrzymać rodzinę. Problem polega na tym że mimo iż nie mieszkamy z ojcem czwartego dziecka on mieszka osobno i nie mamy wspólnego gospodarstwa to GOPS do zasiłku rodzinnego obydwojga dzieci policzył jego dochód razem z moim i przekroczył i nie został przyznany zasiek. Czy GOPS miał prawo policzyc wspólnie dochód do zasiłku mimo że nie mieszkamy razem i nie prowadzimy wspólnie gospodarstwa?? I czy powinni od dochodu odliczyć trzy kredyty które spłacam? Bo pani w Opiece powiedziała że to się nie liczy. Bardzo proszę o udzielenie odpowiedzi. Pozdrawiam
~Angelika

Napisano: 29 sty 2014, 12:26

Jeżeli na to czwarte dziecko ubiegała się Pani o świad.rodzinne to aby nie wpisywać ojca dziecka we wniosku i nie uwzględniać jego dochodów musiałaby Pani mieć zasądzone od niego alimenty. Dobrowolne alimenty się nie uwzględnia.
~ja

Napisano: 29 sty 2014, 12:29

a co jeżeli chodzi o córkę na którą są alimenty zasądzone czy mieli prawo policzy dochod ojca czwartego dziecka
~Angelika

Napisano: 29 sty 2014, 12:33

Jeżeli ojciec córki nie jest uwzględniony we wniosku a są zasądzone alimenty na nią to oczywiście, że nie uwzględnia się ojca i jego dochodów tylko alimenty.
~ja

Napisano: 29 sty 2014, 12:38

~Angelika GOPS wszystko dobrze policzył.

do składu wchodzi Pani z dziećmi do 25 roku zycia, jeżeli sa na nie zasądzone alimenty - GOPS liczy alimenty, jeżeli jest ojciec - a nie ma alimentów - to doliczamy dochód ojca, nas nie interesuje czy Państwo razem zyja i mieszkają czy nie - nas interesuje stan prawny - czyli musimy robić tak ja wskazuje ustawa -

P.S. gdyby każda Pani tak robiła, że składa wniosek na zasiłek rodzinny i nie dolicza męża (który ma dochody, a ona sama nie ma nic), to każda (!!!) kobieta pobierała by zasiłek rodzinny... :)
~sonia

Napisano: 29 sty 2014, 12:43

Ale chodzi o to ze jest dwoje dzieci. kazde ma innego ojca. corka ma zasadzone alimenty od swojego a syn dostaje dobrowolnie. i czy mieli prawo doliczyc dochod ojca czwartego dziecka syna w tym wypaku obcego dla corki jego dochod
~Angelika

Napisano: 29 sty 2014, 13:04

Jeżeli syn jest uznany przez ojca, nie są na niego zasądzone alimenty i ubiega się Pani na syna o zasiłek rodzinny to gops musi wliczać ojca do składu rodziny i barć jego dochody mimo że dla starszej córki jest on osobą niespokrewnioną. Ponadto w świadczeniach rodzinnych nie bierzemy pod uwagę Państwa wydatków w tym spłaty kredytów.
~anka

Napisano: 29 sty 2014, 21:46

dziękuję bardzo za pomoc
~Angelika

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x