kultura pełnienia funcji pracownika socjalnego - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 06 sie 2016, 9:36

To Emiliana 1: "Ustawa nie nakazuje nam ustalenia terminu, a umawianie się z podopiecznymi na wizyty powoduje zniekształcenie naszego obrazu funkcjonowania tych rodzin. Alkoholik tego dnia już nie wypije, matka zostawiająca małe dziecko samo w domu, tego dnia nie wyjdzie, a bałagan zostanie uprzątnięty. Wszystko na pokaz..."

Alkoholizm to ciężka choroba i nie diagnozuje się jej ani nie wyklucza w związku ze sporządzaniem wywiadu środowiskowego. Wywiad środowiskowy zawiera pytania o problemy z nałogami i jeśli pracownik przyjdzie zapowiedziany także uzyska informacje na zadane pytania.

Jak się ktoś umówi na termin to powinien - czekać, to jest oczywiste więc nie wyjdzie - jeżeli dziecku dzieje krzywda, płacze bo zostało samo to osoby które są świadkami takich sytuacji zobowiązane są do reagowania choćby zawiadamiając odpowiednie służby, kiedy zdarzenie ma miejsce. A nie chodzić do OPS i opowiadać post factum o zagrożeniach np. małego dziecka. Tu pracownik socjalny powinien pouczyć składających takie doniesienia. Najście rodziny w wygodnym dla pracownika socjalnego terminie nic nie wyjaśni- interwencja służb - owszem.

A czy jest ktoś, kto ma zawsze w domu porządek? Ja takiej osoby nie znam. Sama wiem, że utrzymanie bezwzględnego porządku w domu zamieszkałym nie jest możliwe i dlatego nie wymagam tego od innych.

Umówienie się z rodziną na wywiad daje same korzyści.

1. Rodzina czuje się podmiotem, a nie przedmiotem - współdecyduje o terminie wizyty w jej domu.
2. Rodzina obdarza zaufaniem takiego pracownika socjalnego.
3. Pracownik socjalny nie marnuje czasu na wystawanie pod zamkniętymi drzwiami, lecz świadczy pracę socjalną lub realizuje inne obowiązki w tym czasie.
piopyto
Praktykant
Od: 06 sie 2016, 9:11
Zajmuję się:

Napisano: 07 sie 2016, 12:26

w większości się umawiam z klientem na wywiad, bo tych sprawnych trudno zastać w domu, podają różne powody nieobecności, ( realne), przecież nie będą czekać bezczynnie w domu;
oszczędność mojego czasu;
my i tak wiemy, kto pije, kto nie jest "samotną matką", dorabia itp......
ktosik

Napisano: 07 sie 2016, 21:45

tu chodzi?
może ktoś odpowie?
a o co

Napisano: 08 sie 2016, 0:55

Etyka etyką a odpowiedzialność ponosi ops i jego pracownicy.
Gość

Napisano: 08 sie 2016, 10:30

Zawód pracownika socjalnego jest zawodem bardzo odpowiedzialnym. Jesteśmy na pierwszej linii. Nie potrzeba bawić się w desant i robić nalot na dom, nalezy być jak najbardziej delikatnym i skutecznym jednocześnie.
piopyto
Praktykant
Od: 06 sie 2016, 9:11
Zajmuję się:

Napisano: 18 sie 2016, 21:40

Takie naloty stosujemy jak klient jest niepokorny, skarżący lub w inny sposób utrudniający życie. Jest to forma obrony przed takimi osobami. Mam prawo przyjść kiedy chcę i mam prawo nie uzgadniać terminu wywiadu.....
mikunek

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem