Klient otrzymał zasiłek okresowy w formie rzeczowej tj. dostał zamówienie do sklepu i wybiera sobie produkty. Zamówienie dostał w lipcu. W sierpniu wpłynęło pismo do mnie, że ZUS przyznał mu od 08.07.2016 r. emeryturę. Moje pytanie brzmi czy zasiłek okresowy jest do zwrotu?
Tak. Nie ma podziału czy okresowy w formie pieniężnej czy też stosownie do art. 11 w naturze. Występujesz do ZUS o zwrot powołując się na art 99 ustawy o pomocy społecznej
Ja nadal zastanawiam się czy to będzie poprawnie żądać zwrotu zasiłku okresowego lipcowego jeśli w lipcu klient oświadczał dochód za czerwiec, a emeryturę miał co prawda przyznaną od 09.07.2016 r. ale wypłaconą w sierpniu 10 z wyrównaniem. Dodam, że w sierpniu nie miał już przyznanych żadnych świadczeń.
Wg mnie, zasilek okresowy do zwrotu jest od miesiąca sierpnia. Co więcej, pytanie kiedy dostał faktycznie gotowke do ręki. Jeśli dostał ją w lipcu, to zwrot od miesiąca nastepnego tj. od sierpnia. Zgodnie z zasadą, że bierzemy pod uwagę dochód z miesiąca poprzedzającego.