kurator - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 11 sie 2015, 9:42

Dłużnik ma ustalonego kuratora do spraw doręczen, nieznane miejsce przebywania. Nagle komornik wplaca jakies pieniazki, jak je rozliczyc, i czy przekazac 20% do owd, czy na 80 budżet państwa
Jolcia

Napisano: 11 sie 2015, 12:29

Nikt nie miał takiej sytuacja???
Jolcia

Napisano: 11 sie 2015, 14:35

Jolcia pisze:(...)i czy przekazac 20% do owd (...)
Jak do OWD, przecież nie znasz adresu zamieszkania DA. Skontaktuj się z komornikiem może ustalił gdzie dłużnik zamieszkuje.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 11 sie 2015, 14:48

W przypadku, gdy nie można zidentyfikować organu właściwego dłużnika co oznacza, że nie jest możliwe prowadzenie działań wobec dłużnika alimentacyjnego (np. w sytuacji gdy dłużnik alimentacyjny zamieszkuje za granicą, przebywa w zakładzie karnym lub nieznane jest miejsce jego zamieszkania), dochód z tytułu wyegzekwowanych od dłużnika środków, który przypadłby organowi właściwemu dłużnika, przekazywany jest na dochód budżetu państwa.
joy

Napisano: 11 sie 2015, 14:51

joy jakby Cię zamknęli w więzieniu na np. 2 latka to zniknęłoby Twoje miejsce zamieszkania? :roll:
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 12 sie 2015, 8:38

U mnie również dłużnik ma ustalonego kuratora.
Moje pytanie brzmi gdzie wysyłam wniosek o podjęcie działań?
Proszę o odp
Lonia0303
Praktykant
Od: 20 lip 2015, 14:45
Zajmuję się:

Napisano: 12 sie 2015, 14:33

Mi wplynely pieniadze z oww, a ja w aktach tego dluznika mam tylko wniosek o podjecie dzialan z 2010r, potem zwrot z poczty z adnotacja ze nie mieszka pod tym adresem, odpowiedz do oww ze nie jestem owd. A tu nagle wplata. Zadzwonilam a tam mowia ze dluznik ma ustalonego kuratora, ale za adres na nasza gmine ten stary to nam przeslali, a wydaje mi sie ze powinni przeslac 80% na budzet pansta. Dobrze mysle
Jolcia

Napisano: 12 sie 2015, 14:34

A jak jest ustalony kurator to nigdzie nie wysyla sie wniosku o podjecie dzialam. Jedynie mozna napisac do komornika czy ustalil juz adres dluznika lub jego miejsce przebywania. jezeli ustalil to wniosek do sadu o wycofanie kuratora i podjecia dzialam w odpowiedniej gminie
Jolcia

Napisano: 12 sie 2015, 14:37

Taka jest interpretacja Ministerstwa, czasami warto tam zajrzeć
joy

Napisano: 12 sie 2015, 14:46

Jolcia pisze:(...) potem zwrot z poczty z adnotacja ze nie mieszka pod tym adresem, odpowiedz do oww ze nie jestem owd. A tu nagle wplata.
Odesłałabym pieniądze.
joy pisze:Taka jest interpretacja Ministerstwa, czasami warto tam zajrzeć
Tak, warto zajrzeć ale warto też zastanowić się nad interpretacjami.
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x