Kwalifikacja osoby z ZZA
Kwalifikacja osoby z ZZA
Do jakiego rodzaju dps można skierować 35 latka z zespołem zależności alkoholowej i schorzeniami neurologicznymi - przewlekle somatycznie chorych czy psychicznie?
Może jakiś dom go od razu przyjmie?
Może jakiś dom go od razu przyjmie?
Re: Kwalifikacja osoby z ZZA
Niech lekarz ci wystawi zaświadczenie ze wskazaniem typu domu i po problemie
uzależnieni od alkoholu to juz są wszędzie. Jak się w dokumentach prawde napisze to dpsy mają opory, dosyć mają już tych którzy u nich mieszkają. Nic nie rządzi, nie skutkuje ani regulamin ani policja ani kolejne odwyki. Jak przy awanturach, pijaństwie, demolowaniu itp, paru osób zapewnić godną opiekę pozostałym kiedy to na paru okazach trzeba skupiać uwagę. Ma ktoś patent?
Dla alkoholików to powinny powstać dpy- przeznaczone wyłącznie dla nich i na innych warunkach np mniejsy standart dotyczący wyżywnienia, noclegu itp.
Ten temat bardzo mnie interesuję ,ponieważ mam w rodzinie osobę chorą psychicznie właśnie z ZZA i od roku nie można umieścić go w DPS. Zgoda sądu na umieszczenie jest i co z tego. A my rodzina przeżywamy piekło , zero psychotropów , 24 h na dobę z czynnymi psychozami , koszmar ! Szpitale nic nie dają , wraca do domu i powtórka z rozrywki.
Wy sobie nie radzicie a czego oczekujecie od dpsu gdzie takich pod jednym dachem więcej i jeden drugiego edukuje? Inaczej w dpsie zachowywał się nie będzie.
A zgoda sądu nie jest skierowaniem.
A zgoda sądu nie jest skierowaniem.
Oprócz Kwalifikacja osoby z ZZA - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również:
odpłatność za DPS z gospodarstwa rolnego
zaś. lekarskie
Skierowanie do PDS
odraczanie terminu przyjścia do dps
Zaproszenie
DPS
odpłatność za DPS
czy nowa umowa?
zasiłek pelęgnacyjny
prawo dochodzenia zwrotu za dps
rozporządzenie z sprawie dps-ów
Wywiad - podstawa prawna