Świadczenie pielęgnacyjne na dziecko , jakie dokumenty ?
Pilne , bardzo proszę o odpowiedz
I tak i nie. Sam nie lubię tego zbierać (i nie mam może specjalnie podstawy), ale ostatnio razem z opinią dostałem nawet od ZUSu czyste druki, które mam podkładać klientom.Iks pisze:Ale z tym rp-6 i świadectwami pracy to trochę Cię poniosło jednak.
Ja bym im odesłał z kilkoma wnioskami o rodzinne które przecież, też w wolnej chwili mogą dawać do wypełnienia klientom.drzeworyt pisze:ale ostatnio razem z opinią dostałem nawet od ZUSu czyste druki, które mam podkładać klientom.
Ale o to chodzi, że Ty nie wysyłasz ŻADNEGO DRUKU. Wysyłasz pismo z podstawą o ustalenie okresów składkowych. Robi to jeden, jedyny oddział ZUS w Biłgoraju, dla całej Polski. Skoro ja nie wysyłam żadnych świadectw i niczego nie potwierdzam, nie wspominając o RP-6 który jest dokumentem zusowskim to wszyscy w całej Polsce mogą robić tak samo, a wręcz powinni. Ustalenie okresów to jest OBOWIĄZEK zusu, można tego dokonać tylko współpracując z klientem - nasz udział w tych czynnościach nie jest przewidziany przez prawo.drzeworyt pisze:również jak wyślę pusty druk (bo wtedy klienci dostają od ZUSu "proszę zgłosić się do OPS o potwierdzenia za zgodnością" i w praktyce wyjaśnienia o co chodzi)
Ja nie dostawałem, widocznie wybiórczo opieprzają te opsy.drzeworyt pisze:Dostawałem już telefonu z Biłgoraju, że mam załatwić i dosłać dokumenty i też to robiłem.