Podpowiedzcie proszę - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 11 sie 2015, 8:23

Wnuczka złożyła o SZO na babcię. Dzieci babci żyją więc przyniosła oświadczenia tych dzieci gdzie
w każdym napisano, po prostu że nie zajmują się mamą i nie mogą sprawować opieki nad nią. Czy na podstawie takich oświadczeń (bez podania konkretnej przyczyny) przyznajecie SZO? A jeśli nie to na jakiej podstawie wydajecie decyzje odmowną?
sunshine
Starszy referent
Od: 09 lip 2015, 20:04
Zajmuję się:

Napisano: 11 sie 2015, 8:24

szo przyznajesz podpierając się wywiadem a nie oświadczeniami dzieci ... ;)
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 11 sie 2015, 10:51

mi ewalu chodzi o kolejnośc W pierwszej kolejnosci są dzieci zobowiązane do alimentacji? przed wnukami? bierzemy to pod uwagę czy podpieram się tym co napisało ministestwo ze przy SZO nie ma kolejności? ta wnuczka faktycznie sprawuje opiekę tylko mam dylemat z tą alimentacją
sunshine
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 11 sie 2015, 10:52

sunshine pisze:mi ewalu chodzi o kolejnośc W pierwszej kolejnosci są dzieci zobowiązane do alimentacji? przed wnukami? bierzemy to pod uwagę czy podpieram się tym co napisało ministestwo ze przy SZO nie ma kolejności? ta wnuczka faktycznie sprawuje opiekę tylko mam dylemat z tą alimentacją
jak faktycznie się opiekuje to ja przyznaję :)
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 11 sie 2015, 11:51

ok dziękuje, bo w innych postach wyczytałam ze wiekszosc nie przyznaje bo patrza na ta kolejnosc, Dzieki za inf
sunshine
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 11 sie 2015, 11:56

no patrzymy, ustawa o SR odsyła do całego kodeksu rodzinnego a nie jednego przepisu a w KRiO jak wół kolejność stoi ;)
Róbcie jak uważacie, bo przecież wg niektórych opinia MPiPS jest lepszą podkładką niż orzeczenia sądów administracyjnych ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 11 sie 2015, 11:58

ja nie przyznałam. ustawa to ustawa. kontrola zarzuci ci niestosowanie ustawy i lezysz. bezpieczniej jest dac odmowe i niech sie odwola niz przyznac i potem zwracac. tyle w temacie. a jak ktos chce niech daje
ja15

Napisano: 11 sie 2015, 13:08

no dobrze a prosic ta wnuczke (co nie ukrywam cięzka sprawa) zeby dzieci babci uzupełniły oświadczenia i podały powód dla którego nie mogą sprawować opieki czy mogę bez tego wydać odmowę (wiem ze któreś nie pracuje, nie ma emerytury itp więc opiekować by się mogło) i jaka podstawa???
sunshine
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 11 sie 2015, 13:12

sunshine pisze: i jaka podstawa???
nie ma
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 11 sie 2015, 14:16

a powinnam ją porposić o uzupełnienie tych oświadczeń bo chyba powód powinien byc podany no i też na jakiej podstawie
sunshine
Starszy referent
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x