łączenie orzeczeń przy ZP - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 27 maja 2021, 9:00

Witam, pan złożył wniosek na zasiłek pielęgnacyjny: stopień umiarkowany, data powstania niepełnosprawności - nie da się ustalić. Poprzedni zasiłek przyznany również na podstawie takiego orzeczenia, gdyż poprzednie orzeczenia zawierały datę powstania niepełnosprawności, kod niepełnosprawności bez zmian. Przyznać? Kolejne orzeczenie, gdzie daty powstania niepełnosprawności nie wskazano (4 poprzednie je miały...) i mam wątpliwości czy przyznać...Pomóżcie, jeśli macie wyroki w tej sprawie to bardzo poproszę. Miłego dnia ;)
madziara24
Praktykant
Od: 10 kwie 2019, 10:31
Zajmuję się: pracownik dsr

Napisano: 27 maja 2021, 9:29

Wiem, że są różne praktyki, ale ja osobiście przyznałabym i połączyła orzeczenia. W prawdzie miałam trochę inną sytuację, bo wniosek o ŚP, a kobieta legitymowała się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności, a na orzeczeniu wskazano że nie da się ustalić od kiedy istnieje niepełnosprawność, jednak do akt sprawy strona dołączyła orzeczenie Komisji ds. inwalidztwa na której było napisane, że inwalidztwo istnieje od dzieciństwa i SKO uznało, że niepełnosprawność powstała przed 18 r.ż. i zgadzam się z taką interpretacją.

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/DD1D5C5822 w prawdzie ten wyrok jest niekorzystny dla strony, jednak widać, że wzięto pod uwagę również wcześniejsze orzeczenie i na jego podstawie analizowano czy strona spełnia przesłankę czy nie.
PaulinaAmela
Stażysta
Od: 30 maja 2019, 11:31
Zajmuję się: ŚW/ŚR

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x