Pakiet biurowy MS Office aktualnie to podstawa, to tak jak by zabronić kupić Windowsa i nakazać instalować Linuxa (darmowy system operacyjny).PCPR-DLN1 pisze: ↑15 wrz 2020, 9:47Ja mam taką informację z PFRON odnośnie office:stokrotka75 pisze: ↑09 wrz 2020, 8:58taka jest decyzja informatyka, office nie mieści się w definicji sprzętu i oprogramowania specjalistycznego, i żadna zła wola ani dyrektora ani pracownikacpr3 pisze: ↑08 wrz 2020, 14:19dlaczego skreśliliście office? A jak dziecko ma nauczyć się funkcji z microsoft office? Żaden darmowy program nie ma takich rozszerzeń jak MO, do tego jeżeli dziecko w ciągu 5 lat pójdzie do liceum to ma w PROGRAMIE NAUCZANIA ACCESSA. Jak dla mnie wyrzucenie MO z dofinansowania to zła wola dyrektora i pracowników, bark dostępu do edukacji na poziomie podstawowym.
"Departament ds. Programów Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych informuje, że W dokumentach programu „aktywny samorząd” nie zastosowano podziału na oprogramowanie ani sprzęt podstawowe i specjalistyczne. Nie ma też mowy o wymogu udzielania dofinansowania jedynie na sprzęt podstawowy w połączeniu ze sprzętem czy oprogramowaniem określanym czasami jako specjalistyczne.
głównym kryterium uznania kwalifikowalności danego kosztu są indywidualne i specyficzne dla danego rodzaju dysfunkcji – potrzeby związane z rehabilitacją zawodową i społeczną potencjalnego beneficjenta w odniesieniu do celów programu. Celem głównym programu jest wyeliminowanie lub zmniejszenie barier ograniczających uczestnictwo beneficjentów programu w życiu społecznym, zawodowym i w dostępie do edukacji, a w odniesieniu do Obszaru B - przygotowanie beneficjentów programu z zaburzeniami słuchu do pełnienia różnych ról społecznych poprzez umożliwienie im włączenia się do tworzącego się społeczeństwa informacyjnego. Najważniejsze są potrzeby wnioskodawcy i narzędzia, które umożliwią ich spełnienie (...)
Biorąc pod uwagę powyższe, jeżeli wnioskodawca właściwie uzasadni konieczność zakupu systemu operacyjnego Windows czy pakietu biurowego MS Office, to nie ma przeciwskazań do jego dofinansowania w ramach programu."
Rozumiem, że można zmniejszyć parametry laptopa (adekwatnie do potrzeb danej osoby) ale wyrzucać pakiet biurowy to przesada.
Ciekawa jestem na czym sami pracujecie na open office?