Laptop i tablet - Aktywny Samorząd

Strona 2 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 15 wrz 2020, 12:12

PCPR-DLN1 pisze:
15 wrz 2020, 9:47
stokrotka75 pisze:
09 wrz 2020, 8:58
cpr3 pisze:
08 wrz 2020, 14:19
dlaczego skreśliliście office? A jak dziecko ma nauczyć się funkcji z microsoft office? Żaden darmowy program nie ma takich rozszerzeń jak MO, do tego jeżeli dziecko w ciągu 5 lat pójdzie do liceum to ma w PROGRAMIE NAUCZANIA ACCESSA. Jak dla mnie wyrzucenie MO z dofinansowania to zła wola dyrektora i pracowników, bark dostępu do edukacji na poziomie podstawowym.
taka jest decyzja informatyka, office nie mieści się w definicji sprzętu i oprogramowania specjalistycznego, i żadna zła wola ani dyrektora ani pracownika
Ja mam taką informację z PFRON odnośnie office:
"Departament ds. Programów Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych informuje, że W dokumentach programu „aktywny samorząd” nie zastosowano podziału na oprogramowanie ani sprzęt podstawowe i specjalistyczne. Nie ma też mowy o wymogu udzielania dofinansowania jedynie na sprzęt podstawowy w połączeniu ze sprzętem czy oprogramowaniem określanym czasami jako specjalistyczne.
głównym kryterium uznania kwalifikowalności danego kosztu są indywidualne i specyficzne dla danego rodzaju dysfunkcji – potrzeby związane z rehabilitacją zawodową i społeczną potencjalnego beneficjenta w odniesieniu do celów programu. Celem głównym programu jest wyeliminowanie lub zmniejszenie barier ograniczających uczestnictwo beneficjentów programu w życiu społecznym, zawodowym i w dostępie do edukacji, a w odniesieniu do Obszaru B - przygotowanie beneficjentów programu z zaburzeniami słuchu do pełnienia różnych ról społecznych poprzez umożliwienie im włączenia się do tworzącego się społeczeństwa informacyjnego. Najważniejsze są potrzeby wnioskodawcy i narzędzia, które umożliwią ich spełnienie (...)
Biorąc pod uwagę powyższe, jeżeli wnioskodawca właściwie uzasadni konieczność zakupu systemu operacyjnego Windows czy pakietu biurowego MS Office, to nie ma przeciwskazań do jego dofinansowania w ramach programu."
Pakiet biurowy MS Office aktualnie to podstawa, to tak jak by zabronić kupić Windowsa i nakazać instalować Linuxa (darmowy system operacyjny).
Rozumiem, że można zmniejszyć parametry laptopa (adekwatnie do potrzeb danej osoby) ale wyrzucać pakiet biurowy to przesada.
Ciekawa jestem na czym sami pracujecie na open office?
cpr3
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 16:13
Zajmuję się: PS/WRiSPZ/obsługa

Strona 2 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x