Ledwo zmiana decyzji a juz pismo o całkowitej spłacie zadłuż - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 11 sty 2016, 13:32

28 grudnia wydana została decyzja podwyższająca kwotę świadczeń z funduszu alimentacyjnego, w związku z podwyższeniem alimentów

owa decyzja przez osobę uprawnioną, odebrana została 31 grudnia,

na dzień dzisiejszy nie jest prawomocna ani ostateczna...i dziś dostałam pismo od komornika że dłużnik wpłacił całość zadłużenia 31 grudnia i ze komornik prosi o "wstrzymanie" wypłaty świadczeń z funduszu alimentacyjnego

Podpowiedzcie mi prosze co mam teraz z ta decyzją zrobić, uchylić, zmienić ???
jak to powinno wyglądać od strony K.P.A.
Wmatni

Napisano: 11 sty 2016, 14:42

Ludzie podpowiedzcie proszę jakie czynności podjąć.
Wmatni

Napisano: 11 sty 2016, 14:50

Uchylasz decyzję pierwotną.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 11 sty 2016, 14:58

RR, a napisz mi proszę co się będzie działo/ co się stanie z tą decyzją zmienioną, która na obecny moment jeszcze nie jest prawomocna??
Wmatni

Napisano: 11 sty 2016, 15:11

Wszczęcie trybu nadzwyczajnego wobec postępowania w sprawie zmiany wysokości świadczenia byłoby bowiem uzasadnione wówczas, jeżeli zastrzeżenia organu dotyczyłyby nie samego uznania uprawnienia skarżącej do przedmiotowego świadczenia, lecz jedynie dokonanej na mocy decyzji z dnia [...] września 2009 r. zmiany wysokości tego świadczenia. Ubocznie należy wyjaśnić, iż rozstrzygnięcie z dnia [...] września 2009 r. nie posiada samodzielnego bytu prawnego, lecz jest bezpośrednio powiązane z decyzją z dnia [...] października 2008 r., do której się odnosi. Jeśli zatem w trybie nadzwyczajnym doszłoby do skutecznego wyeliminowania z obiegu prawnego decyzji z dnia [...] października 2008 r., z mocy samego prawa przestałaby funkcjonować również zmieniająca ją decyzja z dnia [...] września 2009 r.
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/1E2509AEC1
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 11 sty 2016, 15:21

Dziękuje pięknie i pozdrawiam !
Wmatni

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]