lekarz - Wsparcie kobiet w ciąży i rodzin „Za życiem”

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 09 lut 2017, 10:51

Mam dylemat. Chodzi o specjalizację II stopnia.

Lekarz, który wystawia zaświadczenie o ciężkim i nieodwracalnym upośledzeniu albo nieuleczalnej chorobie zagrażającej życiu zgodnie z ustawą musi posiadać:
"Specjalizację II stopnia lub tytuł specjalisty w dziedzinie: położnictwa i ginekologii, perinatologii lub neonatologii"

1. Czy ma to być specjalizacja II stopnia tylko i wyłącznie w tych czterech w/w dziedzinach?

2. Czy może to być specjalizacja II stopnia obojętnie w jakiej dziedzinie, a tytuł specjalisty tylko i wyłącznie w tych czterech w/w dziedzinach?

Nie wiem, jak rozumieć ten zapis.
ritaa

Napisano: 09 lut 2017, 11:10

Czy był ktoś z Was na szkoleniu? Może tam poruszana była ta kwestia?
ritaa

Napisano: 09 lut 2017, 11:11

moim zdaniem TYLKO te dziedziny które są wymienione - katalog jest zamknięty, nic więcej
ew@1

Napisano: 09 lut 2017, 11:24

No właśnie, tylko czy wtedy ten zapis nie powinienem brzmieć inaczej, tzn. "Specjalizację II stopnia w dziedzinie: położnictwa i ginekologii, perinatologii lub neonatologii lub tytuł specjalisty w dziedzinie: położnictwa i ginekologii, perinatologii lub neonatologii".

Obecny zapis jest dla mnie niejasny, rozumiem go w ten sposób,że specjalizacja II stopnia może być w każdej dziedzinie, a tytuł specjalisty tylko w tych czterech (katalog zamknięty)...
ritaa

Napisano: 17 maja 2017, 14:50

Mnie też ciągle to gnębi.
Skoro posiadanie specjalizacji II stopnia uprawnia do posługiwania się tytułem specjalisty (tak zrozumiałam wpisy na tym forum pod innymi tematami poruszającymi te kwestię), to jaki sens miałby zapis ustawowy "posiadający specjalizację II stopnia lub tytuł specjalisty w dziedzinie: ....." wystarczyłoby "będącym specjalista w dziedzinie: ...." lub "posiadającym tytuł specjalisty w dziedzinie: ...".
W innym wątku ktoś pisze, że Wardach uważa, że specjalizacja II stopnia może być dowolnej specjalności, a inni szkoleniowcy co mówią?
proszę podzielcie się, jak robicie?
opsik28
Referent
Od: 30 mar 2017, 21:58
Zajmuję się: PS,ŚW,FA,ŚR

Napisano: 18 maja 2017, 9:28

mi również dostarczono zaświadczenie "specjalizacja II stopnia z dziedziny pediatrii"
i też mam dylemat czy tak może być?
mmmz
Praktykant
Od: 15 kwie 2016, 7:16
Zajmuję się:

Napisano: 18 maja 2017, 10:29

mmmz - mamy ten sam problem
Napisz proszę, co zamierzasz zrobić. Ja próbowałam się dodzwonić do NFZ, bo mają takie same zapisy do wyrobów medycznych (art. 47 ust. 1a ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej), ale nikt nie odbiera.
Nie robiłabym decyzji pozytywnej, gdyby nie ta informacja o Wardachu, który podobno mówił na szkoleniu, że specjalizacja II stopnia może być dowolnej specjalności.
I znikąd pomocy.
opsik28
Referent

Napisano: 18 maja 2017, 11:45

Specjalizacja II stopnia też musi być w wymienionych dziedzinach.
opsik28
Referent

Napisano: 18 maja 2017, 13:12

moje przełożona dodzwoniła się do Ministerstwa Zdrowia i powiedzieli że to zaświadczenie od lekarza musi być wystawione wyłącznie przez "specjalizację II stopnia lub tytuł specjalisty w dziedzinie: położnictwa i ginekologii, perinatologii lub neonatologii". Także wzywamy do uzupełnienia wniosku
mmmz
Praktykant
Od: 15 kwie 2016, 7:16
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x