Mam takie zaświadczenie od nenatologa - Wsparcie kobiet w ciąży i rodzin „Za życiem”

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 14 lut 2017, 9:48

Kobieta przyniosła zaświadczenie od lekarza:
PEDIATRA
specjalista neonatolog

DGN.Abeerracja chromosomalna Trisomia 21 (zespół DOWNA)
anomalia związana z trwałym deficytem motoryczno intelektualnym,
z towarzysząca wadą serca operacyjną(wspólny kanał przedsionkowo komorowy)
wymaga stałej opieki, rehabilitacji i konsultacji specjalistycznych
zaświadczenie wydani celem przedłożenia w GOPS

Jak uważacie czy zaświadczenie jest dobre, bo ja uważam że nie.
pawel.w

Napisano: 14 lut 2017, 14:50

dla mnie tez nas nie interesuje co ma za chorzenie my musimy mieć jasny zapisek typu:

u którego stwierdzam:
□ ciężkie i nieodwracalne upośledzenie
albo
□ nieuleczalną chorobę zagrażającą życiu, które powstały w prenatalnym okresie rozwoju dziecka lub w czasie porodu.
ANIA323

Napisano: 14 lut 2017, 15:32

W zaświadczeniu jest napisane:
wymaga stałej opieki, rehabilitacji i konsultacji specjalistycznych
zaświadczenie wydani celem przedłożenia w GOPS

Zapis z w/w zaświadczenia ni jak się ma do zapisu z ustawy
stwierdzam:
ciężkie i nieodwracalne upośledzenie
albo
nieuleczalną chorobę zagrażającą życiu, które powstały w prenatalnym okresie rozwoju dziecka lub w czasie porodu.

Jestem na NIE
x.y

Napisano: 14 lut 2017, 17:57

Uważam, że dużym błędem MRPiPS jest brak urzędowego formularza zaświadczenia do otrzymania pomocy w kwocie 4 000 zł. a wystarczyło lekarzom tylko napisać:
stwierdzam:
ciężkie i nieodwracalne upośledzenie
albo
nieuleczalną chorobę zagrażającą życiu, które powstały w prenatalnym okresie rozwoju dziecka lub w czasie porodu.
A tak to rodzice i tak już dotknięci tragedią będą biegać po stosowne zaświdczenie i będą zemścić na ducha winnego pracownika o d świadczeń rodzinnych.
Do pawla.w wg mnie to zaświadczenie jest nieodpowiednie do 4000 zł.
agga.w

Napisano: 15 lut 2017, 9:57

ja również uważam że to złe zaświadczenie nie ma wzoru zaświadczenia to duży błąd a ustawa mówi o ciężkim nieodwracalnym upośledzeniu.
Teraz takie zaświadczenie powinniśmy dać do weryfikacji czy te choroby to właśnie ciężkie...... a to nie o to chodzi
edyta2379

Napisano: 15 lut 2017, 10:17

niech neonatolog zmieni zaświadczenie i przepisze zapis z ustawy
Natalia.św

Napisano: 27 lut 2017, 15:34

DGN.Abeerracja chromosomalna Trisomia 21 (zespół DOWNA) - zespół DOWNA to jest ciężkie i nieodwracalene
jaakl

Napisano: 27 lut 2017, 16:08

zgadzam się
Natalia.św

Napisano: 02 mar 2017, 13:41

Mam pismo z Ministerstwa, że organ właściwy nie ma wiedzy, kompetencji ani uprawnienia, do rozstrzygania, na podstawie wskazania przez lekarza w zaświadczeniu jedynie rodzaju upośledzenia/choroby, czy jest to ciężkie nieodwracalne upośledzenie albo nieuleczalna choroba zagrażająca życiu, powstałe w prenatalnym okresie rozwoju dziecka lub w czasie porodu- jest to kompetencja i obowiązek danego lekarza, do którego od danej osoby wpłynie wniosek o wydanie ww. zaświadczenia na podstawie art. 4 ust. 3 ustawy o wsparciu kobiet w ciąży i rodzin "Za życiem".
ritaa

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x