List otwarty ws. generała Jaruzelskiego - HYdE PaRK

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 26 maja 2014, 21:08

List otwarty Porozumienia Organizacji Kombatanckich i Niepodległościowych w Krakowie do Prezydenta RP: Nie wolno pochować gen. Jaruzelskiego z honorami.

Pan Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej

Bronisław Komorowski

W imieniu Porozumienia Organizacji Kombatanckich i Niepodległościowych w Krakowie uprzejmie proszę Pana Prezydenta, aby - gdziekolwiek odbędzie się pogrzeb generała Wojciecha Jaruzelskiego - nie miał on charakteru uroczystości państwowej z honorową asystą Wojska Polskiego i aby nie ogłaszał Pan żałoby narodowej po śmierci komunistycznego dyktatora....

Pełna treść listu do Prezydenta

Czytaj więcej na https://www.rmf24.pl/tylko-w-rmf24/jerzy ... Id,1431942
vox populi

Napisano: 26 maja 2014, 22:30

W naszym kręgu kulturowym nie mówi się źle o osobach zmarłych. Postanowiłem jednak w tym przypadku złamać to tabu. Poniżej historyczny wiersz dedykowany generałowi WJ. Był kolportowany przez niepodległościowe wydawnictwa niezależne po wprowadzeniu w Polsce Stanu Wojennego w grudniu 1981 roku. W tamtych czasach, poniżej propagowane treści były zwalczane przez komunistyczny reżim. Publikowanie i rozpowszechnianie takich treści było karalne. Osoby, którym udowodniono taką działalność trafiały do więzienia.

Dowód: piosenka śp. Przemka Gintrowskiego – barda „Solidarności”
Gdy tak siedzimy - Przemysław Gintrowski
https://youtu.be/4SQUsD4WlNQ

Wiersz z roku 1981

DO GENERAŁA
Za słowa kłamstwem splugawione
Za mundur bratnią krwią splamiony
Za ręce siłą rozłączone
Za naród głodem umęczony
Za oczy dziecka przerażone
Obnoś swój tryumf w partyjnej chwale
Naród dziękuje Ci, generale

Za pogrom braci bez litości
Za honor wojska zbezczeszczony
Za mękę strasznej bezsilności
Za ból rozłąki z mężem żony
Za łzy i rozpacz samotności
Ciesz się, żeś działał tak wspaniale

Za połamane pałką kości
Za koszmar walki brata z bratem
Za nienawiści siew i złości
Za to, że żołnierz stał się katem
Za znów zdławiony świt wolności
Pomnik swych zasług wzniosłeś trwale

Za nałożone znów kajdany
Za zbrodnię łagrów w polskiej ziemi
Za fałsz przemówień wyświechtanych
Za podłość zdrajców między swymi
Za język prawdy zakazany
Wypnij na Kremlu pierś po medale

Naród śle swoje podziękowania
Żeby Ci legły jak kamienie
Przyjmij je spiesznie bez wzdragania
Może obudzą Twe sumienie
Bo generale nie znasz godziny
Gdy przed Najwyższym Dowódcą świata
Złożysz ostatni raport za swe czyny
Z piętnem Kaina, krwią swego brata

PS. W roku 1981 włączyłem sie w akcję "Przepisz i podaj dalej". Celem tej akcji było powielenie tego wiersza "Do Generała" i przekazania go znajomym. W tym celu pożyczyłem od kolegi archaiczną maszynę do pisania i wykorzystując legendarną dziś kalkę stworzyłem kilkanaście kopii tego wiersza. Ta maszyna do pisania była bardzo stara już wtedy, była przedwojenna, niemniej tworząc te kopie na tej maszynie bałem się czy nie zostanę zlokalizowany przez ubeków, czy mój kolega nie zostanie przez nich namierzony. Mówiło sie w tamtych czasach, że każda maszyna do pisania jest zarejestrowana w rejestrze komunistycznych służb bezpieczeństwa - po charakterystycznych cechach czcionki da się ustalić na jakiej maszynie pisano. Ten mój kolega jest dziś ważnym Profesorem PAN, znaną osobą publiczną. Darku, to o Tobie.
angoc

Napisano: 27 maja 2014, 0:22

Przemysław Gintrowski - "Odpowiedź"
https://youtu.be/G6yos2F_gAU
Odpowiedź

Napisano: 27 maja 2014, 8:20

Uratował nas przed Majdanem. Co by było to mamy dziś próbkę na Ukrainie. Ci "bohaterowie" byli spragnieni krwi jak wampiry. Niespełna 40 lat po wojnie poczuły ponownie żądzę krwawej jatki na skalę co najmniej "bohaterskiego" Powstania Warszawskiego. Łatwo się wysyła ludzi na rzeź jak się steruje z pozycji marionetkowego rządu na emigracji. To też były marionetki, tylko innych sił.

Tak nam dzisiaj jest dobrze, że aż się wokół rozejrzyjcie i spójrzcie czasem pod nogi, czy ktoś nie leży na ziemi-nie koniecznie pijany. Znałem osobiści trzy osoby, co się w ciągu ostatnich sześciu lat powiesiły z polskiego dobrobytu. Wy też znacie.
betonowy

Napisano: 27 maja 2014, 13:39

Betonowy, Ty wciąż mentalnie jesteś komuchem! Używasz ubeckiej retoryki z czasów poprzedzających wprowadzenie stanu wojennego. Ruch Społeczny "Solidarność" nie zamierzał nikogo mordować. A kraj, o którym piszesz, że istnieje dzisiaj,to PRL BIS, rezultat umów części opozycji z reżimową władzą w Magdalence.

"To wcale nie wymagało wielkiego charakteru
nasza odmowa niezgoda i upór
mieliśmy odrobinę koniecznej odwagi
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku..."

Przemysław Gintrowski Potęga smaku
https://youtu.be/cluvCj0nvpg
reakcja

Napisano: 28 maja 2014, 0:32

NSZZ Solidarność ws. pogrzebu Generała
Duda: pogrzeb powinien być zwyczajny
https://www.stefczyk.info/publicystyka/o ... z32wK1Y0PM
angoc