LUDZIE LUDZIE INFO ZDO KIEDY WYSYŁAĆ? - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 29 ]

Napisano: 15 maja 2014, 10:29

ewalu pisze:
kronos79 pisze:
mar123 pisze:mam pytanie czy osobom którym wygasły decyzje a śp pobierają od 1 lipca 2013 - wysyłacie informacje w związku z zdo
Wysłać niestety trzeba, ustawodawca nie przewidział wyjątków, bo nie przewidział takiej sytuacji. :)
proszę cię, powiedz, że nie wysyłasz tym co aktualnie pobierają SP :o
Wysyłam wszystkim, którym decyzja wygasła z dniem 1 lipca, niezależnie od tego czy są uprawnieni obecnie czy nie. Nie widzę podstaw do innego postępowania.
A jak osoby sa obecnie uprawnione do SP, to nawet lepiej, nie ma dodatkowych kosztów, bo pójdą w jednej przesyłce z decyzją o podwyżce SP.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 15 maja 2014, 10:39

kronos79 pisze: Wysyłam wszystkim, którym decyzja wygasła z dniem 1 lipca, niezależnie od tego czy są uprawnieni obecnie czy nie. Nie widzę podstaw do innego postępowania.
A jak osoby sa obecnie uprawnione do SP, to nawet lepiej, nie ma dodatkowych kosztów, bo pójdą w jednej przesyłce z decyzją o podwyżce SP.
ja ewentualnie wydrukuję i wepnę do teczki :oops: :oops:
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 15 maja 2014, 13:12

Kronos, zawróciłeś mi w głowę :oops:
kronos79 pisze: Wysyłam wszystkim, którym decyzja wygasła z dniem 1 lipca, niezależnie od tego czy są uprawnieni obecnie czy nie. Nie widzę podstaw do innego postępowania.
....po przemyśleniu tematu wysyłam tylko tym, którzy nie pobierali śp od 1 lipca ..
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 15 maja 2014, 13:20

a macie wzór takiej inf? proszę o pomoc..
Asia89

Napisano: 15 maja 2014, 13:30

ja art. 8 czytam lacznie z art. 1 i z tego czytania wychodzi mi,ze tym co nie utracili prawa do SP od 1 lipca 2013 wysylac nie trzeba,bo ich nie dotyczy ustawa i nic im nie da informacja o warunkach nabywania prawa do zdo, o ktory wcale nie moga sie ubiegac, bo choc wygasly im decyzji z mocy prawa to jednak nie utarcily prawa do swiadczenia pielegnacyjnego bo maja je nadal od 1 lipca;-) mysle,ze pisanie pism dla samego pisania i wydawanie na to publicznych pieniedzy bardziej zasluguje na zapisanie tego w protokole pokontrolnym niz zaniechanie napisania pisma stronie, ktore niczego tej stronie nie wnosi (moze procz zaniepokojenie,ze o co teraz kaman:D)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 15 maja 2014, 13:46

kb pisze:ja art. 8 czytam lacznie z art. 1 i z tego czytania wychodzi mi,ze tym co nie utracili prawa do SP od 1 lipca 2013 wysylac nie trzeba,bo ich nie dotyczy ustawa i nic im nie da informacja o warunkach nabywania prawa do zdo, o ktory wcale nie moga sie ubiegac, bo choc wygasly im decyzji z mocy prawa to jednak nie utarcily prawa do swiadczenia pielegnacyjnego bo maja je nadal od 1 lipca;-) mysle,ze pisanie pism dla samego pisania i wydawanie na to publicznych pieniedzy bardziej zasluguje na zapisanie tego w protokole pokontrolnym niz zaniechanie napisania pisma stronie, ktore niczego tej stronie nie wnosi (moze procz zaniepokojenie,ze o co teraz kaman:D)
Masz prawo zrobić jak uznasz za słuszne. Ja pozostanę jednak przy literalnym brzmieniu art. 8 który odsyła do osób, wskazanych w art. 2 ust.1, a nie do osób wskazanych w art.1. :)
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 15 maja 2014, 13:48

kronos79 pisze:
kb pisze:ja art. 8 czytam lacznie z art. 1 i z tego czytania wychodzi mi,ze tym co nie utracili prawa do SP od 1 lipca 2013 wysylac nie trzeba,bo ich nie dotyczy ustawa i nic im nie da informacja o warunkach nabywania prawa do zdo, o ktory wcale nie moga sie ubiegac, bo choc wygasly im decyzji z mocy prawa to jednak nie utarcily prawa do swiadczenia pielegnacyjnego bo maja je nadal od 1 lipca;-) mysle,ze pisanie pism dla samego pisania i wydawanie na to publicznych pieniedzy bardziej zasluguje na zapisanie tego w protokole pokontrolnym niz zaniechanie napisania pisma stronie, ktore niczego tej stronie nie wnosi (moze procz zaniepokojenie,ze o co teraz kaman:D)
Masz prawo zrobić jak uznasz za słuszne. Ja pozostanę jednak przy literalnym brzmieniu art. 8 który odsyła do osób, wskazanych w art. 2 ust.1, a nie do osób wskazanych w art.1. :)
ale jak ktoś utracił prawo 1 lipca i od tego samego dnia uzyskał prawo .. to sorry, o jakiej utracie tu mowa .. postanowione , nie wysyłam :D
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 15 maja 2014, 13:51

literalnie Kronos ma rację, ale że sensu to nie ma żadnego to pozwolę sobie popełnić ten błąd i nie wysyłam.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 15 maja 2014, 13:53

ewalu pisze:ale jak ktoś utracił prawo 1 lipca i od tego samego dnia uzyskał prawo .. to sorry, o jakiej utracie tu mowa .. postanowione , nie wysyłam :D
art. 2 ust. 1 nie operuje pojęciem utraty prawa do świadczenia pielęgnacyjnego (to faktycznie czyni art. 1) tylko wygaśnięcia z mocy prawa na podstawie art. 11 ust. 3 ustawy z dnia 7 grudnia 2012 r. o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. poz. 1548 oraz z 2013 r. poz. 1557) z dniem 1 lipca 2013 r.
Ale nie upieram się. Robię to jako sztukę dla sztuki, sam nie widząc w tym większego sensu, poza realizacją ustawowego obowiązku nałożonego przez art. 8 ustawy.
Zresztą wychodzę z założenia, że na tym etapie nie jesteśmy od tego żeby oceniać komu ZDO przysługuje.
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 15 maja 2014, 14:00

czy informacje wysyłacie za potwierdzeniem odbioru?
anad

Strona 2 z 3    [ Posty: 29 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x