Ma SZO, chce ŚP - działa przez prawnika! - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 24 ]

Napisano: 24 kwie 2019, 8:05

Pani ma przyznane SZO, bo sprawuje opiekę nad mężem. Nagle wpływa do nas wniosek jej, działającej przez pełnomocnika tj. radcę prawnego o ustalenie prawa do świadczenia pielęgnacyjnego, bo niepełn. powstała po 18 roku życia. Dopisek,że w przypadku przyznania ŚP wnosi o uchylenie decyzji na SZO.
Od czego zacząć? Odmówić od razu bo małżonkowie?
leol
Starszy referent
Od: 22 sie 2017, 21:29
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 24 kwie 2019, 8:11

Mam podobny przypadek ,osoba pobiera szo na matkę -złożyła wniosek o ŚP złożyła oswiadczenie że w przypadku przyznania ŚP wnosi o uchylenie decyzji na SZO.
Dałam odmowę -Pani sie odwołała powołujac sie na wyrok TK. Wczoraj dostałam decyzje z SKO do ponownego rozpatrzenia - bardzo sie rozpisali narąbali wyroków TK - wkleili całą ustawę .
Ja ponownie dam odmowe .
iga1968
Stażysta
Od: 12 cze 2017, 12:03
Zajmuję się: SR/FA

Napisano: 24 kwie 2019, 8:41

co raz więcej tego. nam sko zarzuciło,że najpierw powiniśmy zawiesić postępowanie do czasu uchylenia zdo, a potem podjąć zawieszone postępowanie i rozpatrzyć wniosek o śp (kazali rozpatrzyc pozytywnie). na dzien dziejszy Pani ma uchylone zdo, jestem na etapie po podjęciu zawieszonego postępowania i wysłaniu zaw. z art. 79a kpa. będzie odmowa, Pani się odwoła i zobaczymy czy sko przyzna czy będzie kazało nam przyznać.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 24 kwie 2019, 9:05

My juz mamy kilka przypadków w SKO. narazie wrocil jeden i zarzucili, ze nie bylo wywiadu. teraz mamy 2 do rozpatrzenia. wszystkie przychodzą od radców, pełnomocnikow. w pierwszym przypadku daliśmy 2 raz odmowę i jeszcze nie mamy rozstrzygniecia z SKO. pewnie dojdzie do tego ze wszytscy z SZO i ZDO beda skladac na ŚP :cry:
milenka2013
Stażysta
Od: 17 lut 2017, 8:50
Zajmuję się: SR

Napisano: 24 kwie 2019, 9:32

POCAHONTAS - NAM też kazali uchylić SZO . Ale czy mogę uchylić SZO ,jezeli i tak dam kolejna odmowę .
iga1968
Stażysta
Od: 12 cze 2017, 12:03
Zajmuję się: SR/FA

Napisano: 24 kwie 2019, 10:14

Pani pisze, że w przypadku przyznania chce uchylenia SZO...
Co radzicie, od czego zacząć?
leol
Starszy referent
Od: 22 sie 2017, 21:29
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 24 kwie 2019, 11:13

iga1968 pisze:POCAHONTAS - NAM też kazali uchylić SZO . Ale czy mogę uchylić SZO ,jezeli i tak dam kolejna odmowę .
my dalismy odmowe na sp w zwiazku z tym,ze nie mogą być obiegu dwa swiadczenia.(bo miała zdo). to sko wytknęło nam,ze nie uwzglednilismy wniosku strony o uchylenie, bo z jej wniosku o sp wychodzi jasno,ze wybiera świadczenie korzystniejsze dla siebi. wiec kazali najpierw wyeliminowac zdo i potem rozpatrzyć SP (z uwzględnieniem wyrokuTK).

no to uchylilismy zdo. a babce i tak damy sp - skonczy sie na tym,ze sko przyzna na pdosatwie wyroku TK - sami nie bedziemy przyznawac sp na podsatwie wyroku TK- zeby nie meic problemów jak w sopocie.
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 24 kwie 2019, 12:26

POCAHONTAS pisze:na dzien dziejszy Pani ma uchylone zdo, jestem na etapie po podjęciu zawieszonego postępowania i wysłaniu zaw. z art. 79a kpa. będzie odmowa
Nie chce się znów denerwować na to co wyczyniacie, więc zapytam tylko o coś innego i proszę o odpowiedź.
Czy w zawiadomieniu o którym piszesz, oprócz wskazania możliwości wypowiedzenia się i wglądu w dowody sprawy, wykazujesz jakich przesłanek nie spełnia wnioskodawca, co z kolei rzutować będzie (jeśli wnioskodawca nie wypowie się i nie okaże nowych dowodów w tym zakresie) na wydanie, przez Ciebie, decyzji o odmowie przyznania świadczenia ?
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 24 kwie 2019, 12:39

Krzysztof pisze:
POCAHONTAS pisze:na dzien dziejszy Pani ma uchylone zdo, jestem na etapie po podjęciu zawieszonego postępowania i wysłaniu zaw. z art. 79a kpa. będzie odmowa
Nie chce się znów denerwować na to co wyczyniacie, więc zapytam tylko o coś innego i proszę o odpowiedź.
Czy w zawiadomieniu o którym piszesz, oprócz wskazania możliwości wypowiedzenia się i wglądu w dowody sprawy, wykazujesz jakich przesłanek nie spełnia wnioskodawca, co z kolei rzutować będzie (jeśli wnioskodawca nie wypowie się i nie okaże nowych dowodów w tym zakresie) na wydanie, przez Ciebie, decyzji o odmowie przyznania świadczenia ?
Nie denerwuję się, bo to nie ja podejmuję decyzję.
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 24 kwie 2019, 14:09

[quote="POCAHONTAS"][/quote]
Nie mogę zlokalizować Twojej odpowiedzi na moje pytanie, czy mogłabyś ją powtórzyć ?
Pytanie dotyczyło wykazywania lub niewykazywania w zawiadomieniu przesłanek, które maja zadecydować o wydaniu przez Ciebie decyzji o odmowie przyznania świadczenia.
Jest to istotne, gdyż świadczy o tym, czy znasz przepisy, którymi posługujesz się choćby w tym zawiadomieniu.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Strona 1 z 3    [ Posty: 24 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x