pracownica urodziła dziecko i jest na urlopie macierzyńskim, określiła się że będzie korzystać z dodatkowego urlopu macierzyńskiego i ur.rodzicielskiego jakie dokumenty trzeba przesłać do ZUS i czy stopniowo że najpierw jest macierzyński potem dodatkowy i rodzicielski czy wszystko za jednym razem??
Dokumenty do ZUS:
- druk Z-3
- oryginał aktu urodzenia dziecka
- wniosek pracownicy podpisany przez pracodawcę o udzielenie dodatkowego urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego (adresowany do pracodawcy) - należy podac dokładne daty trwania tych urlopów
- oświadczenie tej pracownicy, że z dodatkowego urlopu macierzyńskiego nie będzie korzystał drugi rodzic dziecka ( może być na jednym formularzu z punktem wyżej)
-oświadczenie pracownicy (do ZUS), że w okresie dodatkowego urlopu macierz.(dokładna data) nie będzie świadczyła pracy. Warto dopisać, że prosi o wypłatę zaiłków z tytułu przebywania na tych trzech urlopach w wysoskości 80% podstawy wymiaru przez cały okres korzystania z uprawnień.
Ja wysyłałam takie dokumenty, było w porządku. Wniosek (wzór) z pkt.3 sobie ściągnełam z neta