Jak rozumiecie zapis w umowie "Pomoc Państwa w zakresie dożywiania" Gmina/Miasto zobowiązuje się do prowadzenia wyodrębnionej ewidencji księgowej środków otrzymanych z dotacji oraz wydatków dokonywanych z tych środków. O co tu chodzi?
czy może ktoś się wypowiedzieć, czy do dożywiania prowadzi odrębną ewidencję, ja mam po prostu rozdział 85295 p.3110 i wszystkie wydatki niezależnie czy zasiłki na zakup żywności czy posiłki tam księguję, dotację z UW na 85295p.2030 i tyle
Mam ten sam problem do tej pory zarówno dotację i wkład własny miałam w jednym par.3110 na koncie 240-4 tylko przy robieniu sprawozdań rozliczałam wydatki zgodnie z procentami z porozumienia. W tym roku chyba trzeba zrobić dwa paragrafy 3110 podzielone na dotację i wkład własny i każdą fakturę rozliczać procentowo.
Zastanawiam się jak to rozliczać faktury które wpływają już od początku miesiąca a dotacja dopiero pod koniec czy można księgować z dotacji nie mając pieniędzy. Czy może lepiej faktury w 100% księgować na własne a na koniec miesiąca rozliczyć procentowo i przeksięgowywać jedną kwotą na dotację
Ja mam wydatki tak: z dotacji 852-85295-3110-03, z własnych 852-85295-3110-03 (cyfry 02 mam przypisane do zadań własnych dotowanych, a 03 do własnych środków) . Nie mam inaczej wyodrębnione, można to jeszcze lepiej zrobić, ale mi się nie chce już zmieniać. W każdym bądź razie jak przyjdą na kontrolę, to jestem im w stanie zrobić wydruk wydatków oddzielnie z dotacji a oddzielnie z własnych, a o to przecież chodzi.
Mam pytanie: jesli ja dopiero dostałam zmiany do planu pod koniec marca i pieniądze również to całość dożywiania za I kwartał płaciłam ze środków własnych.
Teraz mam zamiar wprowadzic właśnie dotacje 852-85295( 2030) z osobnym paragrafem i osobno księgować i mam takie proporcje 60% wojewoda, 40% wkład własny to czy moge np za fv opłacone w kwietniu zrobić proporcje 90% wojewoda, 10% własne,aby na koniec roku ta proporcja za cały rok mi się wyrównała 60:40?
Bo jesli tak nie zrobie to bede miała wiecej wkładu własnego niz to 40%,a naszego MGOPsu nie stac na to.
Prosze o pomoc.