Macierzyński jako wspólpracująca SKO pomóżcie - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 28 cze 2017, 15:27

Witam,
Mam pytanko za 100 punktów :) z góry sorki za tak długiii post ale poświęćcie chwilę
Chodzi o Panią, która złożyła mi wniosek na 500+ na pierwsze dziecko w grudniu 2016
Skład rodziny: Pani , mąż i dziecko (urodzone w listopadzie 2013 roku.)
Pan mąż od 2010 roku prowadzi działalność gospodarczą. W 2014 roku pan miał straty, a Pani pobrała zasiłek macierzyński (83 047,10 zł) pobierany z tytułu zgłoszenia jako osoba współpracująca. Dodam że to mój pierwszy przypadek.
Uprzedziłam Panią, że wydam jej decyzje odmowną bo według mnie taki zasiłek macierzyński nie jest dochodem utraconym. I wydałam decyzję odmowną, Pani się odwołała. SKO uchyliło mi decyzję i przekazało do ponownego rozpatrzenia, ponieważ nie wyjaśniłam im dokładnie, czyli nie posiadałam zaświadczenia z ZUS , że Pani pobierała zasiłek jako osoba współpracująca. (Pani mi do wniosku napisała oświadczenie pod odpowiedzialnością karną , że pobierała zasiłek z tego tytułu, że już nie pracuje jest zarejestrowana w urzędzie pracy i tp) Ogólnie w decyzji SKO było wszystko ok oprócz braku tego zaświadczenia, wynikało z niej również ze jeżeli rzeczywiście Pani pobierała zasiłek macierzyński z tytułu współpracy to nie jest to dochód utracony.

A więc napisałam sobie do ZUS, otrzymałam odpowiedź, że faktycznie pobierała z tego tytułu macierzyński. Wobec tego ładnie popoprawiam decyzje, dopisałam info że z ZUS potwierdzili itp. . Pani otrzymała decyzje i już zrezygnowana, dla zasady przyszła i się odwołała (w kwietniu).
Ja na luzie oczekuję sobie na decyzję z SKO, rozmawiam z koleżankami wszyscy mówią na bank utrzymają mi decyzję w mocy.
A tu bach…
W poniedziałek dostaję decyzję z SKO uchylającą moją decyzję i przekazaną do ponownego rozpatrzenia…
Zarzucili mi, że nie przeprowadziłam postępowania dowodowego w sposób wyczerpujący.

Zacytowali mi jakiś wyrok sądu Apelacyjnego w Łodzi z 13 lutego 2017 III Aua 236/16) z którego wynika, że osobą współpracującą należy rozumieć osobę, która do działalności wnosi istotny gatunkowy ciężar i działania te nie mogą mieć charakteru wtórnego….itp Że wypisywanie faktur, odbieranie telefonów, reklamowanie firmy czy rozmowa z potencjalnymi klientami nie jest traktowane jako współpraca przy prowadzeniu działalności gospodarczej w znaczeniu ustawowym.

I napisali mi tak, cytuje...
… organ w żadnej mierze nie przeprowadził postępowania, które miałoby wyjaśnić, czy działania strony w okresie po zaprzestaniu pobierania zasiłku macierzyńskiego zawierały znamiona wskazane w powołanym wyroku. (pani zgłaszała pracowała w 2015 roku itp. i że teraz nie pracuje) Strona zgłaszała że po zasiłku macierzyńskim Nie współpracowała już z małżonkiem, na co mógłby wskazywać fakt zatrudnienia w….. Jednak poprzestanie jedynie na takim związku zdarzeń jest niewystarczające i należy stan faktyczny sprawy wyjaśnić zgodnie z przepisami KPA. Nie może na pewno za dowód dalszej współpracy strony z małżonkiem służyć jedynie fakt iż w okresie poprzedzającym uzyskanie prawa do zasiłku macierzyńskiego wnioskodawczyni była osobą z małżonkiem współpracującą. Zakończenie postępowania jedynie o tą okoliczność stanowi rażące naruszenie przepisów procesowych.
Rozpatrując sprawę ponownie organ I instancji przeprowadzi wyczerpujące postępowanie dowodowe w celu ustalenia, czy po utracie prawa do zasiłku macierzyńskiego strona współpracowała z małżonkiem przy prowadzeniu działalności gospodarczej w rozumieniu przepisu art 8 pkt 11 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych. Następnie – stosownie do wyników postępowania dowodowego – organ I instancji określi czy utrata tego zaslku stanowi utratę dochodu w rozumieniu przepisu art. 2 pkt 19 lit f utraty.

Czy ich pogięło, czy ja zgłupiałam???:):):):
ma ktoś jakiś pomysł co mam teraz zrobić i w jaki sposób mam udowodnić to co oni chcą, bo ja nie mam pomysłu na nową decyzję i bawienie się w inspekcję pracy :):):):) co byście zrobili.
ocka
Stażysta
Od: 08 sty 2016, 12:27
Zajmuję się: Referent

Napisano: 28 cze 2017, 17:03

Oświadczenie klienta. Niech weźmie też oświadczenie męża. Na każdym oświadczeniu już od siebie domaluj słoneczka i serduszka dla SKO. Na odwołaniu strona niech napisze, że chce aby wszystkie niejasności wyjaśniało SKO we własnym zakresie
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 29 cze 2017, 8:58

A to można tak napisać w odwołaniu :)???
No Pani już mi na oświadczeniu pod odpowiedzialnością karną napisała że miała macierzyński po utracie zatrudnienia itp i im to nie wystarczyło... oj ciężki los z tym SKO :):):)
Ale teraz z nowym KPA to już chyba będą musieli przyznać Pani 500+ Pani albo przyznać mi racje...

Dzwonie do Pani żeby przyniosła oświadczenia :) Dzięki
ocka
Stażysta

Napisano: 29 cze 2017, 12:40

ufff.. współczuję. Miałam identyczną sytuację ale mi sko utrzymało w mocy moją decyzję.
nowa500
Stażysta
Od: 23 lut 2016, 15:10
Zajmuję się:

Napisano: 29 cze 2017, 12:50

kpa
Art.  136.  [Uzupełniające postępowanie dowodowe; postępowanie wyjaśniające]

§  1.  Organ odwoławczy może przeprowadzić na żądanie strony lub z urzędu dodatkowe postępowanie w celu uzupełnienia dowodów i materiałów w sprawie albo zlecić przeprowadzenie tego postępowania organowi, który wydał decyzję.

§  2.  Jeżeli decyzja została wydana z naruszeniem przepisów postępowania, a konieczny do wyjaśnienia zakres sprawy ma istotny wpływ na jej rozstrzygnięcie, na zgodny wniosek wszystkich stron zawarty w odwołaniu, organ odwoławczy przeprowadza postępowanie wyjaśniające w zakresie niezbędnym do rozstrzygnięcia sprawy. Jeżeli przyczyni się to do przyspieszenia postępowania, organ odwoławczy może zlecić przeprowadzenie określonych czynności postępowania wyjaśniającego organowi, który wydał decyzję.

§  3.  Przepis § 2 stosuje się także w przypadku, gdy jedna ze stron zawarła w odwołaniu wniosek o przeprowadzenie przez organ odwoławczy postępowania wyjaśniającego w zakresie niezbędnym do rozstrzygnięcia sprawy, a pozostałe strony wyraziły na to zgodę w terminie czternastu dni od dnia doręczenia im zawiadomienia o wniesieniu odwołania, zawierającego wniosek o przeprowadzenie przez organ odwoławczy postępowania wyjaśniającego w zakresie niezbędnym do rozstrzygnięcia sprawy.

formułka do odwołania:
" W razie stwierdzenia, że zaskarżona decyzja
została wydana z naruszeniem przepisów postępowania, a konieczny do
wyjaśnienia zakres sprawy ma istotny wpływ na jej rozstrzygnięcie, wnoszę
o przeprowadzenie przez organ odwoławczy postępowania wyjaśniającego
w zakresie niezbędnym do rozstrzygnięcia sprawy."
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 29 cze 2017, 14:10

nowa500 pisze:ufff.. współczuję. Miałam identyczną sytuację ale mi sko utrzymało w mocy moją decyzję.

ale Ci dobrze... może podzielisz się wzorem takiej decyzji ??? Bo ja już nie mam pomysłu co im jeszcze napisać... (na maila [email protected]) byłabym wdzięczna :)
Napisałam do ZUSu o podanie okresów kiedy była osobą współpracującą tak na wszelki wypadek i jutro ma klientka przyjść napisać oświadczenia i będe się męczyć...
ocka
Stażysta

Napisano: 29 cze 2017, 14:11

Dziękuję Elemer :)
ocka
Stażysta

Napisano: 30 cze 2017, 10:27

ocka
wysłałam Ci maila
nowa500
Stażysta
Od: 23 lut 2016, 15:10
Zajmuję się:

Napisano: 30 cze 2017, 11:43

Dzięki nowa 500, sprawdź maila
ocka
Stażysta

Napisano: 04 wrz 2017, 8:26

Mam taki przypadek :) Pani pobrała wysoki macierzyński, jako osoba współpracująca, w firmie męża obecne mąż już nie opłaca za nią składek. Jak dla mnie nie ma utraty. I mam wielką prośbę :) jeśli macie to podzielcie się wyrokami w tym zakresie. Jak ja coś znajdę to też wkleję :)
Nie popełnia błędu tylko ten, kto nic nie robi.
paulina124
Referent
Od: 05 kwie 2016, 18:53
Zajmuję się: ŚW/FA

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x