Było tak. Pani była opiekunem prawnym , a jednocześnie dzieci były u niej w rodzinie zastępczej. 500+ wypłacało im Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie. Od czerwca dzieci są w DPS, PCPR uchylił decyzję. Chłopcy są jeszcze niepełnoletni, a osoba u której byli w rodzinie zastępczej jest dalej ich opiekunem prawnym do końca października 2017 .Czy przysługuje na nich 500+ , za pobyt w DPS jest opłata, część z ich zasiłków pielęgnacyjnych, a resztę płaci chyba gmina. Czy przysługuje na nich 500+ .
Art. 8. Świadczenie wychowawcze nie przysługuje, jeżeli: 2) dziecko zostało umieszczone w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie albo w pieczy zastępczej;
rodzice nie płaca bo nie żyją, a definicja instytucji całodobowej nie zawiera informacji,że odpłatność musi ponosić rodzic itp. instytucja ma zapewniać nieodpłatnie pełne utrzymanie, więc moim zdaniem jeżeli trzeba za nią płacić to nie jest to instytucja zapewniająca całodobowe utrzymanie
chucky pisze:Art. 8. Świadczenie wychowawcze nie przysługuje, jeżeli: 2) dziecko zostało umieszczone w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie albo w pieczy zastępczej;
w tym artykule nie ma słowa o tym czy instytucja zapewniająca całodobowe utrzymanie ma być odpłatna czy nie. DPS zapewnia całodobowe utrzymanie więc moim zdaniem 500+ nie przysługuje
Napisałem rodzice a chodziło mi o opiekuna, ale tak czy siak dokładnie jak pisze Anka25 w artykule nie ma słowa "odpłatnie/nieodpłatnie" więc nie przysługuje.
jesli ktos ma problem z rozstrzygnieciem czy to jest instytucja zapewniajaca czy nie jest, to powinien zwrocic sie z pismem do tej instytucji i ja sama zapytac czy jest taka przytaczajac przepis z naszej ustawy wytluszczajac czesc " jezeli instytucje te zapewniaja nieodplatne pelne utrzymanie"...jak dla mnie DPS, za ktory klient, jego rodzina lub gmina musza placic nie nie zapewnia nieodplatnego pelnego utrzymania
Jestem tego samego zdania co kb, dlatego zadałam pytanie o to czy na te dzieci może przysługiwać 500+. Jeżeli gdzieś jest mowa o instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie , trzeba spojrzeć na definicję tej instytucji z naszej ustawy , a tam jest napisane, że podstawą rozstrzygnięcia czy coś jest czy nie jest instytucją zapewniającą całodobowe utrzymanie jest fakt odpłatności za pobyt, dokładny zapis brzmi " o ile instytucje te zapewniają nieodpłatnie pełne utrzymanie" stąd moje wątpliwości w sprawie 500+