mała placówka jako zakład żywienia zbiorowego

Wybrane tematy:
socjoterapia Opieka prawna nad małoletnią wychowanką w ciąży Zwolnienie dziecka z placówki opiekuńczo- wychowawczej urlopowanie wszystkich wychowanków z placówki... Alimenty ponowne umieszczenie w POW odpłatność za pobyt pensjonariusza w ZOL
~Marianna

Re: mała placówka jako zakład żywienia zbiorowego

Post autor: ~Marianna »

\"Przepis I: Kogel-mogel
2 surowe żółtka wlać do szklanki, posypać 4 łyżeczkami cukru. Można dodać kakao i zmiksować.

Uwaga żółtka są niezdrowe bo zawierają dużo cholesterolu i mogą przyprawić o zawał :) \"

Niestety ten przepis nie może mieć zastosowania w placówce. Surowe jajko absolutnie nie może być spożywane ponieważ jest potencjalnym źródłem zakażenia.

U nas w placówce robiło sie różne rzeczy: kisiło ogórki i kapustę, robiło przetwory z owoców ...jakiś czas temu sanepid wszystko zakwestionował już od kilku lat tego nie możemy robić.

Własnie o to wszystko awantury ... mamy robić tylko coraz bardziej związane ręce. Wymyć WC a za chwile podać kolację a w międzyczasie odrobić lekcje i zacerować skarpetki ... ręka do góry kto ma w domu swoich 8 dzieci i to wszystko ogarnia sam ....
~teraz ja

Re: mała placówka jako zakład żywienia zbiorowego

Post autor: ~teraz ja »

teraz ja-9 wychowanków (czasami 8), biologicznych 3. Prowadzę placówkę rodzinną. Mam pania do pomocy , -ugotuje i idzie do domu. Na poczatku wszystko sama, teraz pomagają dzieci. Ustaliłam grafik i muszą pomagać. Mąz tez pomaga. Wraca pozno, wiec za duzo nie jest w stanie. Sanepid nas nie dotyczy. Musielismy tylko wyposazyc dom w niezbędne tablice informacyjne, gasnice, coroczne ekspertyzy, bhp, pierwsza pomoc itp. I dom przypomna DOM

\"Pobyt w placówce powinien być dla dziecka \"wartością dodaną\" lub kompensacją deficytów, a nie przechowalnią. \"- swiete słowa!
ODPOWIEDZ