MAŁE WW:)))
MAŁE WW:)))
Podpowiedz koleżance...
Pani złożyła wniosek o dm - dom jednorodzinny, w którym mieszka rodzina wnioskodawcy oraz rodzice tej pani, którzy maja dozywotnią, bezpłatną osobista słuzebnosc mieszkania (tj. prawo korzystania z 1 pokoju o pow. 16m z uzywalnoscia kuchni).
Pani nie prowadzi wspólnego gospodarstwa domowego z rodzicami, nie wpisała ich do deklaracji i nie podadzą oni swoich dochodów. Dom ma 60m2, pani jest w stanie napisać oświadczenie jaka pow ma kazde z pomieszczen.
Czy ja mogę odliczyc o całej pow. domu - tę cześć, którą zajmuja rodzice (tj. 16m +czesc kuchni) i z pozostałej pow. wyliczyc dm dla wnioskodawcy? Czy jak?;)))
Pani złożyła wniosek o dm - dom jednorodzinny, w którym mieszka rodzina wnioskodawcy oraz rodzice tej pani, którzy maja dozywotnią, bezpłatną osobista słuzebnosc mieszkania (tj. prawo korzystania z 1 pokoju o pow. 16m z uzywalnoscia kuchni).
Pani nie prowadzi wspólnego gospodarstwa domowego z rodzicami, nie wpisała ich do deklaracji i nie podadzą oni swoich dochodów. Dom ma 60m2, pani jest w stanie napisać oświadczenie jaka pow ma kazde z pomieszczen.
Czy ja mogę odliczyc o całej pow. domu - tę cześć, którą zajmuja rodzice (tj. 16m +czesc kuchni) i z pozostałej pow. wyliczyc dm dla wnioskodawcy? Czy jak?;)))
Re: MAŁE WW:)))
tak oczywiście liczysz tylko do części zajmowanych przez wnioskodawcę w przypadku pomieszceń wspólnych łazienka kuchnia ppokój bierzesz proporcionalnie np w sumie jest ich 6 a więc dla wnioskodawcy przypisujesz 4/6 (odpada 2 dziadków) podobnie robisz z wodą ściekami i śmieciami
Mam wątpliwości art. 5 ust. 2 ustawy o d.m mówi tylko o najmie lokalu. To mamy dom własnościowy i nie ma mowy o najmie. Jest 1 dom to moga składać wspólny wniosek.
prawdziwe zzz - w linku jest mowa o sytuacji, gdy o dodatek wystepuje ten, kto ma słuzebnośc.. u mnie odwrotnie..
BooBoo ale jest tez zapis z rozporzdzenia, \"jeżeli wnioskodawca zajmuje czesc lokalu mieszkalnego lub domu jednorodzinnego, przy ustalaniu wydatków na mieszkanie uwzględnia się jedynie wydatki przypadające na tę część lokalu lub domu.... no bo niby czemu mam placic ryczalt na cala pow domu, skoro są dwa odrebne gospodarstwa... hmm
BooBoo ale jest tez zapis z rozporzdzenia, \"jeżeli wnioskodawca zajmuje czesc lokalu mieszkalnego lub domu jednorodzinnego, przy ustalaniu wydatków na mieszkanie uwzględnia się jedynie wydatki przypadające na tę część lokalu lub domu.... no bo niby czemu mam placic ryczalt na cala pow domu, skoro są dwa odrebne gospodarstwa... hmm
jak oni mają BEZPŁATNĄ słuzebnośc, to kto płaci za utrzymanie tej części domu, którą zajmują? Ale zgadzam się z małym ww - odjełabym powierzchnie, która zajmują i wzieła częśc rachunków do obliczeń
Oprócz MAŁE WW:))) - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
przeprowadzka
co do dochodu
czy składać czy nie składać
Sputnik
Pomocy - nie wiem czy dobrze robię...
brak prądu w mieszkaniu
do ~ Beci
zapotrzebowanie na DE
pomieszkiwanie dodatkowej osoby.
DE czy umowa z dostawcą energii z 2013r.?
czy ogłoszono już wysokość dod. energetycznego jaka obowiązuje od stycznia
Decyzja - dodatek energetyczny
dod. energetyczny a rzeczowy wykaz akt
wniosek - dodatek energetyczny
fundusz remontowy
jak wyliczyć zapotrrzebowanie