MAŁE WW:)))

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
~kmf

MAŁE WW:)))

Post autor: ~kmf »

Podpowiedz koleżance...

Pani złożyła wniosek o dm - dom jednorodzinny, w którym mieszka rodzina wnioskodawcy oraz rodzice tej pani, którzy maja dozywotnią, bezpłatną osobista słuzebnosc mieszkania (tj. prawo korzystania z 1 pokoju o pow. 16m z uzywalnoscia kuchni).
Pani nie prowadzi wspólnego gospodarstwa domowego z rodzicami, nie wpisała ich do deklaracji i nie podadzą oni swoich dochodów. Dom ma 60m2, pani jest w stanie napisać oświadczenie jaka pow ma kazde z pomieszczen.

Czy ja mogę odliczyc o całej pow. domu - tę cześć, którą zajmuja rodzice (tj. 16m +czesc kuchni) i z pozostałej pow. wyliczyc dm dla wnioskodawcy? Czy jak?;)))
~małe ww

Re: MAŁE WW:)))

Post autor: ~małe ww »

tak oczywiście liczysz tylko do części zajmowanych przez wnioskodawcę w przypadku pomieszceń wspólnych łazienka kuchnia ppokój bierzesz proporcionalnie np w sumie jest ich 6 a więc dla wnioskodawcy przypisujesz 4/6 (odpada 2 dziadków) podobnie robisz z wodą ściekami i śmieciami
~kmf

tak myślałam, ale co dwie głowy to nie jedna;)
dzieki:)
~małe ww

Post autor: ~małe ww »

i dla tego kiedyś milicjant z pesm chodził ;) (lub parami)
~kmf

hahahaha:)
~BooBoo

Post autor: ~BooBoo »

Mam wątpliwości art. 5 ust. 2 ustawy o d.m mówi tylko o najmie lokalu. To mamy dom własnościowy i nie ma mowy o najmie. Jest 1 dom to moga składać wspólny wniosek.
~kmf

prawdziwe zzz - w linku jest mowa o sytuacji, gdy o dodatek wystepuje ten, kto ma słuzebnośc.. u mnie odwrotnie..

BooBoo ale jest tez zapis z rozporzdzenia, \"jeżeli wnioskodawca zajmuje czesc lokalu mieszkalnego lub domu jednorodzinnego, przy ustalaniu wydatków na mieszkanie uwzględnia się jedynie wydatki przypadające na tę część lokalu lub domu.... no bo niby czemu mam placic ryczalt na cala pow domu, skoro są dwa odrebne gospodarstwa... hmm
~prawdziwe zzz

Post autor: ~prawdziwe zzz »

jak oni mają BEZPŁATNĄ słuzebnośc, to kto płaci za utrzymanie tej części domu, którą zajmują? Ale zgadzam się z małym ww - odjełabym powierzchnie, która zajmują i wzieła częśc rachunków do obliczeń
ODPOWIEDZ