Tak jak wyżej iks_ps napisał, nie powinniśmy brać aktów małżeństwa, ale ze względu na to, że w większości pracujemy w OPS i nie mamy możliwości weryfikacji to, to robimy. Dla mnie wyjątkiem są wnioski elektroniczne, gdzie w Urzędzie Stanu Cywilnego (nie wiem jak u was, może to być gdzieś indziej wtedy trudno) ze względu na upoważnienie które zostało mi nadane na prowadzenie KDR, proszę o weryfikację czy taka i taka osoba jest w związku małżeńskim. Wtedy robię sobie notatkę służbową, że byłem i zweryfikowałem to na dzień taki i taki. Generalnie nie wiem czy faktycznie dobrze to robię, ale weryfikacja jest i wydaje mi się, że lepiej tego nie mogę zrobić posiadając tak niewielkie "uprawnienia". Jeśli bym nie miał możliwości weryfikacji, powiedziałbym ze proszę o dostarczenie aktu małżeństwa i zrobił kopię. Prawda jest taka, że ustawę zrobili a my nie mamy takich możliwości jak Wójt/Burmistrz/Prezydent żeby coś sprawdzić, więc jakoś trzeba sobie radzić.
Chodzi o to, aby zawsze dopilnować, żeby wszystko było zrobione zgodnie z przepisami i żeby kiedyś przy kontroli ktoś się nie przyczepił
Ja bym wziął w przypadku 1,2,3.
1) W pierwszym rozumiem, że dzieci są tylko matki? A mąż nie jest ojcem tych dzieci? Wtedy bym wziął akt małżeństwa, a jeśli "mąż" by był ojcem tej trójki dzieci to bym nie brał i poprosił o zaznaczenie mu roli rodzic we wniosku.
2) Miałem podobną sytuację opisaną w przypadku drugim, gdzieś tam na stronie mrpips wyczytałem, że wspólnie jak mają na utrzymaniu trójkę i są w związku małżenskim to im się karta należy (oboje wtedy powinni być zaznaczeni ze dane dotyczą małżonka)
https://www.gov.pl/web/rodzina/pytania-i-odpowiedzi-kdr
Czy uprawnienia wynikające z programu przysługują dzieciom małżonka?
Tak. Bez znaczenia jest, czy troje dzieci pochodzi ze związku małżeńskiego, czy też z innych związków małżonków. Zatem uprawnienia przysługiwać będą małżonkom i dzieciom w np. takich przypadkach:
- małżonkowie mają jedno wspólne dziecko i każdy z małżonków ma po jednym dziecku z innych związków,
- małżonkowie mają troje wspólnych dzieci, a jeden z małżonków ma dwoje dzieci z innych związków,
- małżonkowie nie mają wspólnych dzieci, ale jeden z małżonków ma troje dzieci z innych związków.
3) W trzecim przypadku też bym wziął kserokopie aktu małżenskiego. Rozumiem ze matka ma 3 dzieci swoich, a ojciec ma 2 dzieci swoich, w każdym bądź razie ten facet jest ojcem tylko 2 dzieci i dla niego wnoszą o kartę. Wziąłbym akt małżeństwa dlatego że ojciec jest ojcem tylko 2 dzieci a nie trójki, Wnisokodawca powinien napisać też oświadczenie dotyczące władzy rodzicielskiej - osoba której dotyczy oświadczenie (dane tego faceta) i ze nie jest pozbawiony władzy rodzicielskiej nad tą dwójką dzieci (ZKDR-03).
A oświadczenia dotyczące wladzy rodzicielskiej, też gdzieś było napisane. Pisze rodzic ale też małżonek rodzica w stosunku co do swoich dzieci (których jest ojcem). Tak gdzieś było w objaśnieniach, już teraz nie pamiętam gdzie to czytałem i ja tak biorę.