KDR dla małżonka osoby, która wychowała 4 dzieci - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 10 sty 2019, 9:21

na stronce ministerialnej, pytania i odpowiedzi o KDR jest taki oto zapis:
"Małżonkowi rodzica prawo do posiadania Karty będzie przysługiwało także wówczas, gdy małżeństwo zostanie zawarte po usamodzielnieniu się dzieci."

jak to rozumieć??????

mam wniosek pani, która ma 4 dzieci dorosłych, złożyła też wniosek dla swojego małżonka,
wiem, że ślub wzięli jak już te dzieci były dorosłe, więc na jego utrzymaniu te dzieci nie były,
czy w takiej sytuacji temu mężowi należy się KDR??? czy mogę żądać aktu ślubu?

a może gdzieś w systemie znajdę datę ślubu? przy weryfikacji wydaje mi się że jest tylko informacja że jest zamężna lub żonaty, ale daty ślubu nie ma. Jak to zweryfikować?
kasia c
Stażysta
Od: 28 cze 2017, 8:15
Zajmuję się: przyznawaniem dodatków mieszkaniowych i energetycznych

Napisano: 10 sty 2019, 12:09

podbijam temat...

proszę, wręcz błagam o pomoc!!!!
HELP!!! HELP!!! HELP!!!
kasia c
Stażysta

Napisano: 10 sty 2019, 12:29

i mam kolejny wniosek podobny,
składają małżonkowie,
kobieta jest mamą 3 dzieci, mężczyzna jest ojcem 2 dzieci (wspólnych z małżonką),
czy powinnam żądać aktu ślubu???

jak zweryfikować, że miał na utrzymaniu to pierwsze dziecko które nie jest jego, a tyko żony????
kasia c
Stażysta

Napisano: 10 sty 2019, 12:49

moim zdaniem małżonek nie musi być rodzicem dzieci, kdr mu się należy z tytułu funkcji małżonka rodzica, nie musi też wówczas składać oświadczenia o władzy rodzicielskiej, a we wniosku zostanie oznaczony jako "małżonek" a nie "rodzic". W celu weryfikacji że jest małżonkiem rodzica przydałby się akt małżeństwa.
ona1
Referent
Od: 25 cze 2014, 8:59
Zajmuję się:

Napisano: 10 sty 2019, 12:55

czyli wystarczy że jest małżonkiem, nie musi wykazać że wychowywał????
kasia c
Stażysta

Napisano: 10 sty 2019, 13:01

Nie musiał tych dzieci wychowywać.
Ja przy KDR gdzie kobieta była matką 3 dzieci, a mężczyzna żadnego, przyznałam kartę i wzięłam kserokopię aktu małżeństwa. Oświadczenie napisała tylko matka,

Zastanawiam się właśnie jak zrobić w przypadku: Matka - 3dzieci, ojciec - 2 dzieci, małżeństwo
W tym przypadku matka będzie rodzicem
Ojciec będzie małżonkiem
Nie wiem jak tutaj zrobić z aktem małżeństwa, może wystarczy tylko weryfikacja pesel dzieci? Jak myślicie?
Miaaa
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 07 lut 2018, 12:24
Zajmuję się: PS

Napisano: 10 sty 2019, 13:08

"Prawo do posiadania Karty przysługuje członkowi rodziny wielodzietnej, przez którą rozumie się rodzinę, w której rodzic (rodzice) lub małżonek rodzica mają lub mieli na utrzymaniu łącznie co najmniej troje dzieci bez względu na ich wiek."

ale z czego to wynika, że wystarczy że jest małżonkiem?
z przepisu przytoczonego powyżej (wydaje mi się) wynika, że małżonek też powinien wychowywać????

O!.... Matko naturo.... czy ja już czytać ze zrozumieniem nie potrafię????
kasia c
Stażysta

Napisano: 10 sty 2019, 18:59

kategoria małzonek rodzica odnosi się do osób, które nie mają swoich dzieci ale z uwagi na fakt, że są małżonkiem rodzica, który ma trójkę dzieci to będzie mu ta karta przysługiwała. Zatem jeżeli rodzic ma na utrzymaniu 3 dzieci, a jeżeli nie został pozbawiony władzy rodzicielskiej, czy nie odebranu mu dzieci z uwagi na ograniczenie władzy rodzicielskiej to ma na utrzymaniu 3 dzieci i ten rodzic ma małżonka, to ten małżonek z samego faktu, że jest małżonkiem rodzica będzie miał prawo do posiadania karty tak długo jak jest małżonkiem tego rodzica.
tko
Stażysta
Od: 13 wrz 2018, 12:25
Zajmuję się: pomocą społeczną

Napisano: 10 sty 2019, 19:01

Miaaa pisze:Nie musiał tych dzieci wychowywać.
Ja przy KDR gdzie kobieta była matką 3 dzieci, a mężczyzna żadnego, przyznałam kartę i wzięłam kserokopię aktu małżeństwa. Oświadczenie napisała tylko matka,

Zastanawiam się właśnie jak zrobić w przypadku: Matka - 3dzieci, ojciec - 2 dzieci, małżeństwo
W tym przypadku matka będzie rodzicem
Ojciec będzie małżonkiem
Nie wiem jak tutaj zrobić z aktem małżeństwa, może wystarczy tylko weryfikacja pesel dzieci? Jak myślicie?
a z czego wynika, że on musi być rodzicem 3 dzieci, a nie mieć na utrzymaniu 3 dzieci czyli w tym przypadku jak dzieci mieszkają razem z nimi to i ona i on ma na utrzymaniu 5 dzieci więc i ona i on są rodzicami
tko
Stażysta

Napisano: 10 sty 2019, 21:33

kasia c pisze:na stronce ministerialnej, pytania i odpowiedzi o KDR jest taki oto zapis:
"Małżonkowi rodzica prawo do posiadania Karty będzie przysługiwało także wówczas, gdy małżeństwo zostanie zawarte po usamodzielnieniu się dzieci."

jak to rozumieć??????

mam wniosek pani, która ma 4 dzieci dorosłych, złożyła też wniosek dla swojego małżonka,
wiem, że ślub wzięli jak już te dzieci były dorosłe, więc na jego utrzymaniu te dzieci nie były,
czy w takiej sytuacji temu mężowi należy się KDR??? czy mogę żądać aktu ślubu?

a może gdzieś w systemie znajdę datę ślubu? przy weryfikacji wydaje mi się że jest tylko informacja że jest zamężna lub żonaty, ale daty ślubu nie ma. Jak to zweryfikować?
można linka do tej strony ministerstwa
tko
Stażysta

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x