MAŁŻONKOWIE SKŁADAJĄ OSOBNO - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 27 sty 2022, 16:13

Jak w temacie - wzywamy i co dalej? Nie wiem może to głupie pytanie ale mózg mi już paruje i chyba ostatnie szare komórki postanowiły uciec z tonącego okrętu :(
nowa26
Referent
Od: 09 mar 2018, 9:36
Zajmuję się: ŚW,FA,DS,KDR,CP

Napisano: 27 sty 2022, 19:20

mniejsza o to już poprawili chcieli tylko obejść system żeby zmieścić się w kryterium
PS sorry za post pod postem
nowa26
Referent

Napisano: 27 sty 2022, 19:29

Maż i żona składają osobno - chcieli tylko " obejść system " :lol:
Zachłychnięci tym co wiemy, zapomnieliśmy zapytać, czy nam wolno.
Mind Of Good
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 14 gru 2021, 11:14
Zajmuję się: RODO

Napisano: 27 sty 2022, 20:57

to akurat było logiczne i przewidywalne stwierdzenie - chodziło mi tylko o to czy w takich przypadkach wzywacie kogoś do składania wyjaśnień - bo u mnie udało się to załatwić "polubownie" przez telefon ale w razie czegoś wzywalibyście?
nowa26
Referent

Napisano: 27 sty 2022, 21:47

Broń Boże nie chciałem Pani urazić, tylko ta kombinacja, żeby obejść system, tekst jak z matrixa. U mnie Panie powiedziały, że będą dzwonić w razie jakiś niejasności, bo też tak do końca jeszcze nie wiedzą wszystkiego.
Mind Of Good
Awatar użytkownika
Stażysta

Napisano: 28 sty 2022, 12:50

nowa26 pisze:
27 sty 2022, 20:57
to akurat było logiczne i przewidywalne stwierdzenie - chodziło mi tylko o to czy w takich przypadkach wzywacie kogoś do składania wyjaśnień - bo u mnie udało się to załatwić "polubownie" przez telefon ale w razie czegoś wzywalibyście?
Chyba lubisz sobie utrudniać życie :mrgreen:
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: 31 sty 2022, 10:56

u mnie złożyli osobno, napisali oświadczenia pod odp karną że prowadzą odrębne gosp., są w konflikcie. Czy można przyznać osobno?
dorota202
Starszy referent
Od: 23 maja 2017, 11:00
Zajmuję się: Św/FA

Napisano: 31 sty 2022, 12:27

Skład gospodarstwa domowego
Gospodarstwo domowe jednoosobowe a wieloosobowe
Gospodarstwo domowe tworzą:
1) osoba fizyczna, składająca wniosek o wypłatę dodatku osłonowego, samotnie zamieszkująca i gospodarująca (gospodarstwo domowe jednoosobowe), albo
2) osoba fizyczna, składająca wniosek o wypłatę dodatku osłonowego, oraz osoby z nią spokrewnione lub niespokrewnione pozostające w faktycznym związku, wspólnie z nią zamieszkujące i gospodarujące (gospodarstwo domowe wieloosobowe).
Ww. definicja gospodarstwa domowego wynika z art. 2 ust. 14 ustawy o dodatku osłonowym, który odsyła nas do art. 411 ust. 10j ustawy z dnia 27 kwietnia 2001 r. – Prawo ochrony środowiska.
Aby móc stwierdzić, że wskazane we wniosku osoby prowadzą gospodarstwo domowe wieloosobowe, muszą one wspólnie zamieszkiwać, gospodarować (np. wykonywać wspólnie obowiązki domowe, ponosić wspólnie koszty utrzymania tego gospodarstwa itd.) oraz pozostawać w faktycznym związku (współdziałać w celu zaspokojenia wspólnych potrzeb życiowych).
W celu wyjaśnienia wątpliwości w zakresie pojęcia wspólnego gospodarowania, spośród wielu przykładów wyjaśnień na gruncie orzecznictwa sądów, można przytoczyć fragment jednego z wyroków Naczelnego Sądu Administracyjnego określającego definicję wspólnego gospodarowania: „Wspólnie gospodarować oznacza wspólne prowadzenie gospodarstwa domowego. Cechami charakterystycznymi dla prowadzenia wspólnego gospodarstwa domowego może być udział i wzajemna ścisła współpraca w załatwianiu codziennych spraw związanych z prowadzeniem domu, niezarobkowanie i pozostawanie w związku z tym na całkowitym lub częściowym utrzymaniu osoby, z którą prowadzi się gospodarstwo domowe, a wszystko dodatkowo uzupełnione cechami stałości, które tego typu sytuację charakteryzują. Na okoliczność wspólnego gospodarowania składają się różne elementy, jak ponoszenie kosztów i opłat za mieszkanie, opieka udzielana w chorobie, wykonywanie zwykłych czynności związanych z
2
prowadzeniem gospodarstwa domowego, dysponowanie wspólnym dochodem z przeznaczeniem na zaspokojenie potrzeb życiowych.”(I OSK 1483/16).
Mind Of Good
Awatar użytkownika
Stażysta

Napisano: 31 sty 2022, 16:19

a u mnie składa tylko mąż, bo powiedział że żona się tymczasowo wyprowadziła i co w tej sytuacji????
kasia7
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 14:40
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny, 500+

Napisano: 31 sty 2022, 16:34

Członkowie gospodarstwa przebywający czasowo poza miejscem zamieszkania
W zakresie członków gospodarstwa domowego przebywających z jakichś przyczyn poza tym gospodarstwem (np. za granicą), ale nadal wchodzących w jego skład, wnioskodawca może wskazać ich we wniosku. Czas pobytu członków gospodarstwa poza miejscem zamieszkania nie ma znaczenia.
Mind Of Good
Awatar użytkownika
Stażysta

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x