Dłużnik alimentacyjny nie zgłosił się na wywiad, więc wszczęłam postępowanie i uznałam go za uchylającego, następnie wysłałam wniosek do prokuratury(prokuratura umorzyła postępowanie). Dłużnik po otrzymaniu informacji, że skierowałam wniosek do prokuratury zgłosił się i umożliwił przeprowadzenie wywiadu, złożył oświadczenie majątkowe. W trakcie wywiadu okazało się, że nie podejmuje zatrudnienia, nie jest także zarejestrowany w PUP. Zobowiązałam go do rejestracji w PUP. Niestety minął już okres, w którym zobowiązałam dłużnika do rejestracji i otrzymałam info z PUP, że dłużnik nie zgłosił się i nie zarejestrował. Czy wobec powyższego mam ponownie wszczynać postępowanie i uznawać go za uchylającego się od zobowiązań.
wezwanie do dłużnika o dostarczenie dokumentu potwierdzajacego jego sytuację zawodową- umowa o pracę zaświadczenie z pup w ciągu 14 dni- jeśli nie zgłosi się wszczynasz postępowanie o uznaniu go za dłużnika alimentacyjnego (jeśli ma już taką decyzję to wszczynasz postępowanie i umarzasz postępowanie ze względu na fakt że w obrocie prawnym jest już decyzja uznająca go za dłużnika alimentacyjnego- a jak wiesz decyzje te są wydawane bezterminowo, co oznacza że dłużnik musi utracić status dłużnika alimentacyjnego aby pierwotną decyzję uchylić) potem prokuratura i starostwo. Twoim obowiązkiem jest ustalić sytuację zawodową dłużnika alimentacyjnego i przekazać tą informację komornikowi. Brak współpracy skutkuje wszczęciem postępowania. W ciągu roku takich sytuacji możesz mieć u jednego dłużnika kilka, wystarczy ze co jakiś czas dostaniesz pismo z pup że jest wyrejestrowany- poprostu zabawa w kotka i myszkę