Zawieszenie postępowania od komornika, zgon w 2009 roku - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 06 sie 2014, 14:13

Witam
mam dylemat Pani pobiera FA, a kilka dni temu dostałam postanowienie od komornika że jej ojciec/dłużnik zmarł w 2009 roku i komornik postanowił zawiesić postępowanie egzekucyjne, no i tyle dostałam.
Co mam zrobić z tym? Uchylić decyzję od teraz (wpływ postanowienia w sierpniu) czy od daty zgonu? :(

proszę o pomoc i wyjaśnienie? :roll:
Gość

Napisano: 06 sie 2014, 15:13

uchylasz od teraz i zastanawiasz się nad NP
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 06 sie 2014, 15:17

Jakie np? Przecież nie widziała o śmierci dłużnika, nie zatajała tego ja bym zrobiła tylko uchylenie
wandzia

Napisano: 06 sie 2014, 15:23

Elmer pisze:uchylasz od teraz i zastanawiasz się nad NP
NP? Ale wandzia ma chyba trochę racji, skąd mogła wiedzieć?

Jak komornik wykonując niby czynności terenowe przez tyle lat mógł takie coś przegapić?

Czyjej winy szukać?

(Dłużnik z innej gminy)
Gość

Napisano: 06 sie 2014, 15:29

to czy wiedziała czy nie wiedziała właśnie musisz ustalić. Czyli wezwać stronę w celu złożenia wyjaśnień.
Jak nie wiedziała to możesz odstąpić od NP. Ja bym tak zrobił. Czytając jednak ustawę literalnie to strona ma NP
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 07 sie 2014, 8:04

ja w pełni zgadzam się z elmerem - zbyt łatwo odstępujecie od NP w takich sytuacjach - kontrola wam to wyprostuje szybko, tylko wtedy nie krzyczeć na forum "RATUNKU, POMOCY" lub to co najbardziej lubię: "ELMER ZLITUJ SIĘ POMÓŻ" :lol:

A co jak wiedziała i celowo sobie pobierała - sorki komornik tyle lat wystawia zaświadczenia na osobę zmarłą - a gdzie jego pisma do BEL, CRS, ZUS, US itd.?!
FUN DUSZek
Awatar użytkownika
Referent
Od: 18 sie 2011, 10:13
Zajmuję się:

Napisano: 07 sie 2014, 9:00

FUN DUSZek pisze:sorki komornik tyle lat wystawia zaświadczenia na osobę zmarłą - a gdzie jego pisma do BEL, CRS, ZUS, US itd.?!
O tym samym pomyślałem :roll:

Ciekawe jakby skargę do sądu na komornika złożyć w tej sprawie :)
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 07 sie 2014, 9:09

też się zgadzam z Elmerem, uchylasz i NP, u mnie było SKO, był WSA i NSA i i zwracać trzeba było, możesz później umorzyć czy rozłożyć na raty ale NP będą na pewno i tu nie ma znaczenia czy wiedziała czy nie, przepisy mówią swoje
pres

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x