mamy obowiązek informować ZUS o DM?

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
Rudzia
Stażysta
Zajmuję się: ŚW/DM/ZR
Kontakt:

mamy obowiązek informować ZUS o DM?

Post autor: Rudzia »

Hej. Pani pobiera Dodatek Mieszkaniowy, ma rentę z ZUS przy której ma wypłacane świadczenie uzupełniające dla osób niezdolnych do samodzielnej egzystencji . Czy my mamy obowiązek poinformować Zus o dotatku mieszkaniowym który wlicza się do dochodu przy wyliczaniu świadczenia uzupełniającego? czy to strona powinna sobie zus powiadomić?
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Re: mamy obowiązek informować ZUS o DM?

Post autor: Maxima »

Rudzia pisze: 24 kwie 2023, 9:57 Hej. Pani pobiera Dodatek Mieszkaniowy, ma rentę z ZUS przy której ma wypłacane świadczenie uzupełniające dla osób niezdolnych do samodzielnej egzystencji . Czy my mamy obowiązek poinformować Zus o dotatku mieszkaniowym który wlicza się do dochodu przy wyliczaniu świadczenia uzupełniającego? czy to strona powinna sobie zus powiadomić?
Niestety, mamy taki obowiązek ale na wyraźnie zawiadomienie z ZUS o fakcie pobierania przez daną osobę świadczenia uzupelniającego. Zawiadomienie musi zawierać dane wskazane w ustawie, m.in. na jak długo jest przyznane świadczenie uzupelniające ( i przez ten okres nalęzy powiadamiać ZUS o zmianach?
Rudzia
Stażysta
Kontakt:

ja o świadczeniu uzupełniającym wiem jak widzę na decyzji o rencie jak mi pokazują bo nie wiedza ile mają dochodu, albo jak wywiad jest robiony i tam pracownik socjalny napisze - to w takim przypadku nie muszę informować Zusu?? ZUS nic do nas nie napisał
:-)
VIP
Zajmuję się: DM, DE
Kontakt:

Post autor: :-) »

Rudzia pisze: 24 kwie 2023, 13:52 ja o świadczeniu uzupełniającym wiem jak widzę na decyzji o rencie jak mi pokazują bo nie wiedza ile mają dochodu, albo jak wywiad jest robiony i tam pracownik socjalny napisze - to w takim przypadku nie muszę informować Zusu?? ZUS nic do nas nie napisał
ale Ty też nie wiesz, czy wnioskodawca składając do zusu wniosek o swiadczenie uzupelniające nie przedstawił, że pobiera dodatek mieszkaniowy...może to sam zgłosił ;) :roll:
Rudzia
Stażysta
Kontakt:

kurcze, czyli co? :)musimy informować Zus czy nie? czy wystarczy że powiemy stronie żeby poinformowała Zus jak ma świadczenie uzupełniające i tyle.
Gosia1979
Referent
Zajmuję się: DM
Kontakt:

Post autor: Gosia1979 »

kurcz ja też nie informowałam ZUS -chyba że na wyraźnie pismo. Jaka jest do tego podstawa prawna. a co w sytuacji kiedy w składzie rodziny jest osoba która ma takie świadczeni np. córka wnioskodawcy
kamos90
Starszy referent
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki energetyczne/ archiwum zakładowe/ sekretariat/ prace społeczno - użyteczne
Kontakt:

Post autor: kamos90 »

Osobiście uważam, że jak ZUS nie upomni się to nie ma co się wychylać ;)
Alalala
Inspektor
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM
Kontakt:

Post autor: Alalala »

kamos90 pisze:Osobiście uważam, że jak ZUS nie upomni się to nie ma co się wychylać ;)
Tak samo uważam. Nie widzę też nigdzie przepisu zobowiązującego nas do informowania ZUSu.
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Post autor: Maxima »

kamos90 pisze: 26 kwie 2023, 8:58 Osobiście uważam, że jak ZUS nie upomni się to nie ma co się wychylać ;)
dokładnie tak
lusia&lusia
Referent
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.
Kontakt:

Post autor: lusia&lusia »

nadgorliwość gorsza niż ...
ja nie informuję póki nie spytają sami
ODPOWIEDZ