przestała płacić

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
Awatar użytkownika
sweet.lemon
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

przestała płacić

Post autor: sweet.lemon »

Witam, dopiero zaczynam z dm, mam info od zarządcy, ze klientka ma zadłużenie od stycznia, przestała płacić za czynsz, co dalej?? bardzo proszę o pomoc
kati77
Stażysta
Zajmuję się: Referent ds.FA,KDR,dodatki mieszkaniowe
Kontakt:

Re: przestała płacić

Post autor: kati77 »

Dzień dobry, podpinam, się pod to pytanie,ponieważ mam podobną sytuację zarządca stwierdził,że klientka nie płaci za czynsz a my przelewamy jej dodatek na konto prywatne a nie wspólnoty.
Pomóżcie proszę...
lusia&lusia
Referent
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.
Kontakt:

Post autor: lusia&lusia »

kati77 pisze: 28 kwie 2023, 9:24 Dzień dobry, podpinam, się pod to pytanie,ponieważ mam podobną sytuację zarządca stwierdził,że klientka nie płaci za czynsz a my przelewamy jej dodatek na konto prywatne a nie wspólnoty.
Pomóżcie proszę...
... a dlaczego prywatne? skoro jest zarządca
lusia&lusia
Referent
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.
Kontakt:

Post autor: lusia&lusia »

sweet.lemon pisze: 26 kwie 2023, 13:52 Witam, dopiero zaczynam z dm, mam info od zarządcy, ze klientka ma zadłużenie od stycznia, przestała płacić za czynsz, co dalej?? bardzo proszę o pomoc
skoro jest info od zarządcy , to robić wszczęcie postępowania , wysłać do niej pismo z terminem do stawienia się do wyjaśnień
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Post autor: Maxima »

Pójdę trochę dalej:
Zarzadca powinien poinformowac nas w terminie 14 dni od powstania zaległości. Jesli tego nie zrobi, powinniśmy pismem wezwać go do zwrotu wypłaconych dodatków za miesiące w których były zaległości. Nalezy też rozważyć nałożenie kary w kwocie 500 zł.
:-)
VIP
Zajmuję się: DM, DE
Kontakt:

Post autor: :-) »

a zarządca wiedział o przyznanym dodatku, jeśli to dodatek był przelewany na prywatne konto wnioskodawcy?
Maxima
VIP
Kontakt:

:-) pisze: 08 maja 2023, 12:17 a zarządca wiedział o przyznanym dodatku, jeśli to dodatek był przelewany na prywatne konto wnioskodawcy?
Zawsze zarządca musi dostać informację o przyznanym dodatku jego lokatorom. Musiał widocznie wyrazić zgodę na wypłatę dodatku wnioskodawcy, bo w świetle przepisów dodatek jemu się nalezy.
VIP
Kontakt:

Maxima pisze: 08 maja 2023, 13:29
:-) pisze: 08 maja 2023, 12:17 a zarządca wiedział o przyznanym dodatku, jeśli to dodatek był przelewany na prywatne konto wnioskodawcy?
Zawsze zarządca musi dostać informację o przyznanym dodatku jego lokatorom. Musiał widocznie wyrazić zgodę na wypłatę dodatku wnioskodawcy, bo w świetle przepisów dodatek jemu się nalezy.
ja o tym wiem :) Tylko zarządca potwierdza wniosek...a jesli dodatek jest przelewany na prywatne konto wnioskodawcy...to moze nie został zarzadca poinformowany o wysokosci dodatku, bo inaczej by powiadomił o zaleglosciach wczesniej...a moze przy nowym wniosku skladanym sprawdził ...taka mała myśl
Maxima
VIP
Kontakt:

:-) pisze: 08 maja 2023, 14:42
ja o tym wiem :) Tylko zarządca potwierdza wniosek...a jesli dodatek jest przelewany na prywatne konto wnioskodawcy...to moze nie został zarzadca poinformowany o wysokosci dodatku, bo inaczej by powiadomił o zaleglosciach wczesniej...a moze przy nowym wniosku skladanym sprawdził ...taka mała myśl
Zarządcę nalezy powiadomić o wysokości przyznanego dodatku, niezaleznie komu jest on wypłacany
VIP
Kontakt:

Maxima pisze: 09 maja 2023, 9:14
:-) pisze: 08 maja 2023, 14:42
Zarządcę nalezy powiadomić o wysokości przyznanego dodatku, niezaleznie komu jest on wypłacany
to też wiem :) tylko kwestia tego czy faktycznie ktoś kto zajmuje się dodatkami powiadomił tego zarządce :)
ODPOWIEDZ