marnotrawienie 500+ - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 30 cze 2016, 13:00

Mam pierwszy przypadek podejrzenia marnotrawienia świadczeń z 500+ (rodzice zamiast na dzieci wydają na libacje alkoholowe). co z tym robimy? wniosek do prac. soc. o sprawdzenie sytuacji, a jeśli się to okaże prawda?
andzia25

Napisano: 30 cze 2016, 13:12

no to musisz opracować plan działania w Twojej jednostce jak ja to mówię...
każda gmina pewnie robić to będzie inaczej
najpierw pracownik socjalny i wywiad zobaczysz co ustali
potem z tą osoba, pracownikiem socjalnym, chyba że jest asystent rodziny ustalasz jak to ma wyglądać, nie wiem ile kasy dostają i jaka gmina
ale trzeba określić czy wszystko na jeden sklep np, czy opłacanie jakiś rachunków wchodzi w grę, czy chcesz żeby osoba fakturami się okazywała - też taki system słyszałam
ja nie mam odpukać jeszcze marnotrawienia ale gminy obok mają i właśnie tak to przeprowadzają
gasiak

Napisano: 30 cze 2016, 13:34

a w ustawie i czy w ogóle jest regulacja o zmianie decyzji w tym przypadku? wstrzymanie czy zmiana decyzji..?
andzia25

Napisano: 30 cze 2016, 13:40

art. 9 ustawy o pomocy państwa ....
carina

Napisano: 01 lip 2016, 18:20

Jak rozliczyć to 500+ rzeczowo, mam 2 tyś wypłaty i ma być to rzeczowo, na jeden sklep za dużo jak to fizycznie zrobić? talony? ale rodzina mówi że kupuje w biedronce głównie, jak to wszystko ogarnąć żeby było ok? Jakie gminy mają rzeczówkę chętnie nawiąże kontakt
pracownik ops
athena83
Stażysta
Od: 24 sie 2007, 16:37
Zajmuję się:

Napisano: 02 lip 2016, 8:16

Nie zapomnij, że te pieniądze należy rozdysponowac również na zajęcia dodatkowe, opłaty za energię, kino itp. Nie mogą iść tylko na zakupy spożywcze. Pozdrawiam
Anabelle11223

Napisano: 04 lip 2016, 13:41

Dokladnie. Wykup karnet na basen , zajęcia w domu kultury, skontaktuj się z dostawcami energii,bony do sklepu odzieżowego, obowniczego. Na jedzenie pewien procent kwoty ale nie cała.
Duśka123

Napisano: 05 lip 2016, 10:22

W naszej gminie dajemy takim bony do sklepu zamiast 500 w gotówce. Mamy już 3 przypadki.
Franciszka

Napisano: 08 wrz 2016, 11:27

Fran
Franciszka pisze:W naszej gminie dajemy takim bony do sklepu zamiast 500 w gotówce. Mamy już 3 przypadki.
Czy posiadasz wzór zawiadomienia o wszczęciu postępowania i wzór takiej decyzji?
czubolek

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x