Mam pierwszy przypadek podejrzenia marnotrawienia świadczeń z 500+ (rodzice zamiast na dzieci wydają na libacje alkoholowe). co z tym robimy? wniosek do prac. soc. o sprawdzenie sytuacji, a jeśli się to okaże prawda?
no to musisz opracować plan działania w Twojej jednostce jak ja to mówię...
każda gmina pewnie robić to będzie inaczej
najpierw pracownik socjalny i wywiad zobaczysz co ustali
potem z tą osoba, pracownikiem socjalnym, chyba że jest asystent rodziny ustalasz jak to ma wyglądać, nie wiem ile kasy dostają i jaka gmina
ale trzeba określić czy wszystko na jeden sklep np, czy opłacanie jakiś rachunków wchodzi w grę, czy chcesz żeby osoba fakturami się okazywała - też taki system słyszałam
ja nie mam odpukać jeszcze marnotrawienia ale gminy obok mają i właśnie tak to przeprowadzają
Jak rozliczyć to 500+ rzeczowo, mam 2 tyś wypłaty i ma być to rzeczowo, na jeden sklep za dużo jak to fizycznie zrobić? talony? ale rodzina mówi że kupuje w biedronce głównie, jak to wszystko ogarnąć żeby było ok? Jakie gminy mają rzeczówkę chętnie nawiąże kontakt
Nie zapomnij, że te pieniądze należy rozdysponowac również na zajęcia dodatkowe, opłaty za energię, kino itp. Nie mogą iść tylko na zakupy spożywcze. Pozdrawiam
Dokladnie. Wykup karnet na basen , zajęcia w domu kultury, skontaktuj się z dostawcami energii,bony do sklepu odzieżowego, obowniczego. Na jedzenie pewien procent kwoty ale nie cała.