Mam taką sytuację klientka złożyła wniosek o 500 na pierwsze dziecko, zaznaczyła że dziecko niepełnosprawne, itd a komisji jeszcze nie było, poprzednio orzeczeń też nie było, czy w tym przypadku można zastosować art.19 ust.2 lub ust.3
dobrze jak złoży wyjaśnienie treści złożyłam wniosek na komisję i jeszcze nie miałam komisji, to czy powołanie się w tym przypadku na art 19, ust.3 jest prawidłowe?
Po pierwsze pani nie musi ci dawać orzeczenia o niepełnosprawności . Wyjaśnienia masz... Złożyła wniosek na komisję który jest nierozpatrzony. Czyli orzeczenia dziecko nie ma (na dzień dzisiejszy)... Rozpatrujesz z kryterium 800 zl. Odmowa nara
Pani dostaje za miesiąc dwa a nawet trzy orzeczenie o niepełnosprawności dziecka przychodzi ci z wnioskiem i składa, a ty ustalasz jej prawo do świadczenia od miesiąca złożenia wniosku na komisję art. 18 ust. 3 (o ile złoży do 3 miesięcy od wydania orzeczenia)
Przykład 25 maja 2016 Pani składa wniosek na komisję. Orzeczenie wydane jest w listopadzie 2016 (bo były komplikacje , odwołania) i Pani składa w grudniu wniosek o 500+ . Ustalasz jej prawo do świadczenia od miesiąca złożenia wniosku na komisję czyli maja 2016. Jeśli się łapie wyrównujesz za zaległe miesiące.