marnotrawienie 500plus
marnotrawienie 500plus
Witam!czy macie problem z marnotrawieniem 500plus?jak ma przebiegać cała procedura?wywiad, wstrzymanie?A co dalej z pieniędzmi?
Re: marnotrawienie 500plus
Witam, chciałbym podpiąć się pod temat. Jestem pracownikiem socjalnym i w jednej z moich rodzin istnieje podejrzenie częściowego marnotrawienia środków z programu "Rodzina 500 plus". Razem z asystentem rodziny chcielibyśmy wprowadzić częściowe zastępstwo w bonach. Czy ktoś z Was orientuje się jak taki proces powinien przebiegać? Czy jako pracownik socjalny mam zgłosić takie podejrzenie do Referatu Świadczeń Wychowawczych? Czy mam od razu przeprowadzić wywiad w środowisku, sporządzić notatkę służbową? Jak wygląda to od strony Świadczeń Wychowawczych? W naszym OPS pracuje bardzo młoda osoba, więc też nie wie jak zabrać się za taką sytuację. Byłbym wdzięczny za pomoc, ewentualne wskazówki.
No właśnie też mamy z tym problem?A drugi jest taki,że jeśli w formie rzeczowej to co kupować?zbierać faktury itd.Czy to wystarczy?
- kronos79
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
W Kielcach bodajże wprowadzili bony, akceptowalne we wszystkich dużych sieciach. Wyłączenie towarów obłożonych akcyzą.
Zastanawiam się jak się za to zabrać w naszym mieście.
Zastanawiam się jak się za to zabrać w naszym mieście.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Terry Pratchett
- sweet.lemon
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
a jak jestemem GOPSem na małej wsi, gdzie są dwa sklepy ?:)
Co do bonów, to podejrzewam że nasz OPS działałby tak jak do tej pory gdy wnioskowaliśmy taką formę przy zasiłkach. Mnie zastanawia forma przeprowadzenia takiej procedury. Czy Dział Świadczeń Wychowawczych po otrzymaniu donosów kieruje pismo do Kierownika z prośbą o przeprowadzenie wywiadu środowiskowego?
- voodoo
- Inspektor
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Ja piszę prosto do pracownika socjalnego pismo o przeprowadzenie wywiadu.
- kronos79
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Mnie bardziej interesuje procedura wyboru "kontrahentów" czy partnerów. Jak wybrać partnerów do rzeczowej formy realizacji świadczeń. Dlaczego Biedronka, a nie Lidl, albo sklepik osiedlowy "U Wiesi".voodoo pisze:Ja piszę prosto do pracownika socjalnego pismo o przeprowadzenie wywiadu.
Jakie macie doświadczenia?
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Terry Pratchett
- voodoo
- Inspektor
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Też nad tym się zastanawiałem i raczej zrobiłbym zapytanie do kilku/kilkunastu sklepów czy są zainteresowani współpracą z ośrodkiem. Jeśli tak to trzeba byłoby wypracować schemat który zapobiegłby oszustwom (typu np na bonach kasjer wpisuje kwotę zakupów i wpina paragon do bonu).
- POCAHONTAS
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
A ja się zastanawiam, na jakiej podstawie udowodnicie,że akurat te pieniadze z 500+ marnotrawi a nie inne.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
Oprócz marnotrawienie 500plus - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
podatek rozdzielony
Nieodebrane decyzje wysłane pocztą
500+ a opiekun prawny
Trudna sytuacja u mężatki
pobyt stały
opiekun faktyczny
ryczałt
dochód utracony/uzyskany
uzyskany
Dochód z PIT-28 przez Empatię
staż
Mężatka w trakcie rozwodu