marnotrawstwo własnych środków? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 11 maja 2016, 9:50

A macie/mieliście już podobne przypadki? Czy Wasi klienci mają jeszcze inne pomysły niż garnki do zdrowego gotowania? Może ktoś w ogóle prowadzi zdrowy tryb życia i np. przeznacza środki na SPA, szkolenie u Jogina w Tybecie (skoro iść torem zasugerowanym przez "Proszę"i się nie czepiać) ...lub inne rzeczy, bo jest taki gospodarny? :D
Mirabella

Napisano: 11 maja 2016, 11:29

Mirabella pisze:A macie/mieliście już podobne przypadki? Czy Wasi klienci mają jeszcze inne pomysły niż garnki do zdrowego gotowania? Może ktoś w ogóle prowadzi zdrowy tryb życia i np. przeznacza środki na SPA, szkolenie u Jogina w Tybecie (skoro iść torem zasugerowanym przez "Proszę"i się nie czepiać) ...lub inne rzeczy, bo jest taki gospodarny? :D
Nie bądź sarkastyczna i nadmiernie nadgorliwa :) teraz uczepiłaś się mojej osoby, tylko dlatego, że mam inne zdanie. Po co więc prosisz o opinię, skoro wszelkie niezgodne z Twoim poglądem są nieakceptowalne?

P.S. Nadal uważam, że skoro ta kobieta pracuje, to ma prawo do dysponowania swoją wypłatą tak jak uważa za słuszne. Wolę takiej pomóc, niż pijakowi, z który cały zasiłek przechula w monopolowym.
proszę

Napisano: 11 maja 2016, 13:44

aby wyciągnąć wnioski z tej dyskusji- rozumiem PROSZĘ, że u Ciebie w Ośrodku przyznalibyście pomoc w takim przypadku?
Mirabella

Napisano: 11 maja 2016, 14:26

Mirabella pisze:aby wyciągnąć wnioski z tej dyskusji- rozumiem PROSZĘ, że u Ciebie w Ośrodku przyznalibyście pomoc w takim przypadku?
Do każdego należy podejść indywidualnie i nie kierować się emocjami. Skoro uważasz, że w tej rodzinie są pilniejsze potrzeby, masz do dyspozycji inne formy pomocy, a nie tylko zasiłki. Można pracę z rodziną powierzyć asystentowi, jeśli jest nieudolna. Wtedy zyskasz opinię tej osoby i nie będziesz miała wątpliwości, co do pomocy. Pozdrawiam Cię raz jeszcze i wrzuć na luz. Emocje są złym doradcą. ;)
proszę

Napisano: 12 maja 2016, 14:39

Proszę - na jakiej podstawie uważasz, że jestem pod wpływem negatywnych emocji i mam wrzucić na luz? wskaż fragmenty moich wypowiedzi, które na to wskazują bo inaczej uznam, że projektujesz na mnie swoje negatywne emocje
Mirabella

Napisano: 13 maja 2016, 7:15

Mirabella pisze:Proszę - na jakiej podstawie uważasz, że jestem pod wpływem negatywnych emocji i mam wrzucić na luz? wskaż fragmenty moich wypowiedzi, które na to wskazują bo inaczej uznam, że projektujesz na mnie swoje negatywne emocje
Spójrz:
1)Klientka twierdzi, że kupiła to za własną wypłatę i będzie spłacać "ze swoich zarobionych pieniędzy".
2)I jeszcze ten fakt, że zbiegło się to z wypłatą 500+, czyli pieniędzy "świętych, nietykalnych, niewliczalnych"
3)Może ktoś w ogóle prowadzi zdrowy tryb życia i np. przeznacza środki na SPA, szkolenie u Jogina w Tybecie (skoro iść torem zasugerowanym przez "Proszę"i się nie czepiać) ...

Wyciągnij wnioski. Uważam, że pora zakończyć tą dyskusję.
proszę

Napisano: 13 maja 2016, 14:48

w pkt-cie 1. to cytat z wypowiedzi klientki, przytoczony po to, aby ci,których proszę o konsultację mieli lepszy obraz sytuacji (nie przetworzony przeze mnie, bez moich opinii i naleciałości)
w pkt-cie 2. te pieniądze są "nietykalne", a cudzysłów pozwala mi na określenie ich inaczej i krócej niż w przepisach o nie wliczaniu tych środków do dochodu (z typowym prawniczym żargonem)
w pkt-cie 3. to miał być żart, skierowany także do Ciebie..ale skoro się nie znasz... i zamiast konkretnie mi odpowiedzieć na moje postawione pytanie, schodzisz na tematy peryferyjne, dotyczące emocjonalnej strony mojego przekazu, to zgadzam się, że trzeba zakończyć tą dyskusję
Mirabella

Napisano: 13 maja 2016, 20:09

ODMOWA POMOCY - pomoc społeczna ma zaspokajać najniezbędniejsze podstawowe potrzeby dnia codziennego( bez takich garnków można się obejść). Opisać sytuację a SKO na pewno utrzyma decyzję w mocy
zzzz

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x