Matka z 3 dzieci, 1 w pieczy zastępczej - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 05 wrz 2022, 9:20

Dzień dobry.
Matka 3 dzieci chce składać wniosek o KDR. Pierwsze dziecko urodziła przed 18 r.ż., zostało umieszczone w RZ dziadków (dziecko nadal jest w RZ). Na początku myślałem, że przyznać wszystkim dzieciom, ale muszą być złożone wnioski przez matkę na 2 dzieci i przez babcię na 1 dziecko. Teraz mam wątpliwości ze względu na art. 4 ust. 2a. "Prawo do posiadania Karty przysługuje dziecku, jeżeli w dniu składania wniosku o przyznanie Karty co najmniej troje dzieci w rodzinie wielodzietnej spełnia wymagania, o których mowa w ust. 2b." - dzieci są w 2 różnych rodzinach. Matce wg mnie nie przysługuje.
Proszę o pomoc.
tux
Stażysta
Od: 05 cze 2018, 9:12
Zajmuję się: PS

Napisano: 05 wrz 2022, 12:21

skoro dziecko jest nadal w RZ u babci, to jedna rodzina - 2 dzieci w jednej rodzinie, 1 dziecko - w drugiej rodzinie. nie ma ani jednej rodziny, z trójką dzieci - tak, aby zgodnie z prawdą wypełnić oświadczenie dot. władzy rodzicielskiej. karty nikomu się nie należą na dzień dzisiejszy...
rikli
Referent
Od: 15 maja 2019, 10:25
Zajmuję się: KDR

Napisano: 05 wrz 2022, 14:37

skoro dziecko jest nadal w RZ u babci, to jedna rodzina - 2 dzieci w jednej rodzinie, 1 dziecko - w drugiej rodzinie. nie ma ani jednej rodziny, z trójką dzieci - tak, aby zgodnie z prawdą wypełnić oświadczenie dot. władzy rodzicielskiej. karty nikomu się nie należą na dzień dzisiejszy...
[/quote]

Super, wątpliwości rozwiane :) . Jak dziecko wróci do matki biologicznej to wnosi matka na 3 dzieci, ale sama matka już nie dostanie. Dobrze myślę?
tux
Stażysta

Napisano: 05 wrz 2022, 15:11

Oświadczam, że osoba, której oświadczenie dotyczy, nie jest lub nie była pozbawiona władzy rodzicielskiej ani ograniczona we władzy rodzicielskiej przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej oraz ma lub miała na utrzymaniu wskazane poniżej dzieci wymienione we wniosku o przyznanie Karty Dużej Rodziny

z tego co pamiętam, to tak ma być rozważane to zdanie logiczne. jedna opcja z lub + ORAZ jedna opcja z lub ma się zgadzać. nie wiem jak to poprawnie wytłumaczyć, ale jeżeli na dzień składania wniosku Pani NIE JEST pozbawiona ani ograniczona w prawach ORAZ MA na utrzymaniu trójkę dzieci, to karty należą się wszystkim... ale polecam poradę prawną, ja rozmawiałam o tym chyba dobre trzy lata temu i nie wiem czy dobrze kojarzę :P
rikli
Referent
Od: 15 maja 2019, 10:25

Napisano: 07 wrz 2022, 12:01

to zdanie jest trudne, ale przecież łatwiej się nie da :lol: też się nad tym zastanawiałem, ale dzięki za wyjaśnienie
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31

Napisano: 08 wrz 2022, 10:05

Dziękuję bardzo za pomoc :D .
tux
Stażysta