matka zostawiła dzieci - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 19 mar 2015, 13:58

Sytuacja wygląda następująco: przychodzi do mnie Pan i mówi że żona bierze zasiłki na dzieci a odeszła od niego i mieszka z kochankiem. Dzieci są z nim. Sprawa rozwodowa i o alimenty są w toku. Chciał zmienić nr. konta na swoje ale powiedziałam mu że On nie może , ewentualnie żona jako wnioskodawca. Stwierdził że sama nie będzie chciała zmienić a oddawać mu zasiłków też nie ma zamiaru. Czy mając informacje że wnioskodawca nie sprawuje opieki nad dziećmi mogę coś zrobić??
Art. 27 ust. 2 mówi że zasiłki wypłaca się temu rodzicowi z którym są dzieci ale nie wiem jak to załatwić .
Mogę ją wezwać do wyjaśnienia sprawy?
Miał ktoś taką sytuację?
nowa10

Napisano: 19 mar 2015, 14:15

w prawie 1.000.000 miescie takie sytuacje sa na porzadku dziennym, nie masz pewnosci jak czy Pan mowi prawde wiec na jego prosbe wstrzyma cswiadczen nie mozesz , trzeba Panią wezwać pod rygorem wstrzymania swiadczen w celu zlozen wyjasnien, i zobaczyc co ci ona powie i oswiadczy,
kolarz19833

Napisano: 19 mar 2015, 14:16

kolarz19833 pisze:w prawie 1.000.000 miescie takie sytuacje sa na porzadku dziennym, nie masz pewnosci jak czy Pan mowi prawde wiec na jego prosbe wstrzyma cswiadczen nie mozesz , trzeba Panią wezwać pod rygorem wstrzymania swiadczen w celu zlozen wyjasnien, i zobaczyc co ci ona powie i oswiadczy,
i poinformować o art. 27 ust. 2 :)
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 19 mar 2015, 14:26

W małej gminie takie rzeczy nie zdarzają się zbyt często. Pracownik socjalny potwierdził mi słowa tego Pana.
A jak ją wezwę i poinformuje o tym art. 27. ust 2 to ona powinna mi złożyć podanie o wstrzymanie świadczeń w związku z nie sprawowaniem opieki nad dziećmi? I wtedy mąż musi złożyć nowy wniosek( oczywiście wpisując ją do składu rodziny bo nie ma rozwodu ani alimentów)? dobrze myślę?
nowa10

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x