Czy przy ŚP, SZO i ZDO wszystkim ustalacie okresy składkowe i nieskładkowe, nawet młodym osobom, gdzie z wieku ( np. 1978 rocznik ) wynika, że nie mogą miec jeszcze uzbierane 25 lat?
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
jestem nowa na świadczeniach i moja poprzedniczka tylko w pojedyńczych przypadkach pisała do zus,ale kierowniczka po kontrolach w okolicznych gopsach kazała wszystkim ustalać okresy składkowe i nieskładkowe i wiek nie miał znaczenia,teraz jak ktoś składa wniosek o śp,zdo czy szo muszę występować i dopiero decyzje mogę wydać jak zus mi odpowie
A czy w ogóle przyznanie świadczeń opiekuńczych uzależniać od inf o okresach składkowych, Czy lepiej przyznać tak jak brzmią nasze przepisy ubezpieczyć a ewentualnie później korekta do ZUS, z tego co tu czytałem niektórzy czekają ok pół roku na zaśw z ZUS i strona ma tyle czekać?
zgłaszam zaraz po przyznaniu sp,zdo,szo. Czekając na odpowiedź z ZUSu, czasem nawet 8-10 m-cy narażam się na odsetki zus, lepiej jest zrobić korektę. Brak jest podstawy prawnej , aby występować o okresy składkowe dla wszystkich. Miałaś niekompetentną kontrolę, albo P. kierownik coś źle zinterpretowała - według mnie.